fbpx

Франківська «Альфа» та інші працівники СБУ йдуть добровольцями в «гарячі точки»

Суспільство 10:32, 28.06, 2014

Спецназ «Альфа» і ще 63 працівники Івано-Франківського обласного управління СБУ служитимуть у «гарячих точках» на Сході України. Військовики зголосилися добровольцями в АТО і днями отримали «добро» на це від голови Служби безпеки Володимира Наливайченка.

Ще два місяці тому написали службові рапорти про бажання служити в східних областях України співробітники Центру спеціальних операцій «А»  – так офіційно називається антитерористичний спецпідрозділ «Альфа», що діє при обласному управлінні СБУ. Про це КУРСу повідомила прес-секретар управління Марія Римар. Ініціативу підтримали інші підрозділи. «Три тижні тому ще 63 співробітники управління написали рапорти на голову СБУ Наливайченка про те, що також бажають проходити службу на Сході. Наскільки мені відомо, зараз ці рапорти підписані. Люди чекають наказу і відправлення», – сказала Марія Римар.

«Працівники СБУ воювати бажають», – підкреслює прес-секретар. Проте, за її словами, є одне «але». «Зброя, яка була винесена з управління під час його штурму, до цього часу не повернута. Тоді також були винесені засоби захисту. Зокрема, бронежилети 6-го класу, а це найвищий ступінь захисту, кевларові каски. І, на жаль, поповнити амуніцію зараз немає звідки. Хіба що за власний кошт чи з допомогою волонтерів», – розповідає Марія Римар.

Відомо, що добровольцями на Схід зголосилися не всі, хто насправді готовий у СБУ зі зброєю в руках захищати цілісність і незалежність країни. Підрозділи управління готуються до загальної мобілізації, укладають намети, спальні мішки тощо. І, – а це вже друге "але", – чекають спеціального розпорядження, коли держава передислокує їх спеціальним наказом. Таку позицію зумовлює невпорядкованість служби і відсутність соціальних гарантій, як це є зараз.

Камінь спотикання в тому, що військовиків, в тому числі й працівників СБУ, які воюють у зоні АТО, досі не оформлювали як таких, що виконують завдання в зоні бойових дій. Відтак, якщо вони загинуть при виконанні службових обов'язків, то родини не матимуть пільг, не отримають належних виплат. При пораненні у такому випадку військовики офіційно не мають права на безплатну операцію і лікування за державний кошт. «Так, якби в кабаку підстрелили», – сказав боєць, який побажав зберегти інкогніто.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: