fbpx

Франківська кінокомісія стала партнером сценарної лабораторії "Кіно Авеню"

Культура 13:48, 24.10, 2018

Кінокомісія Івано-Франківської області (IF.Film Commission) стала партнером у проведенні першої експериментальної сценарної лабораторії "Кіно Авеню", заснованої режисеркою та сценаристкою Вікторією Трофіменко.

Лабораторія створена у партнерстві компанії "Альба Фільм" та Одеської кіностудії, за підтримки Українського культурного фонду*. Одним з партнерів виступає туристичний комплекс "Буковель".

Робота сценарної лабораторії відбувається у кілька етапів та географічно охоплює не лише Київ, а й Прикарпаття.

Восьмеро сценаристів впродовж кількох тижнів працювали над своїми сценаріями у столиці. Робота включала цілком новий для України метод розбору матеріалу за допомогою системних розстановок з фаховими психологами. Після отриманих рекомендацій від скрипт-доктора з Франції, України та інших залучених до роботи у сценарній лабораторії фахівців учасники перейшли до другого етапу – доопрацювання сценаріїв у резиденції на Буковелі. Після трьох тижнів усамітненої роботи в горах буде проведено фінальні читки сценаріїв майбутніх фільмів перед фокус-групою.

10 листопада в Івано-Франківську буде організовано круглий стіл із учасниками лабораторії, сценаристами, письменниками та фаховими психологами. Франківськ стане майданчиком для пошуку спільного та шляхів взаємодії між режисером, сценаристом та письменником.

 

Що таке "Кіно Авеню"

Експериментальна сценарна лабораторія "Кіно Авеню" (Film Ave.) – перший крок у формуванні бренду "Кіно Авеню", що має на меті створення профільних щорічних лабораторій, резиденцій та практикумів для розвитку професіоналів у сфері кіно.

Перша експериментальна лабораторія ставить за ціль допомогти сценаристам вдосконалити свої сценарії та знайти нові шляхи в роботі з текстом. У відборі учасників важливим було, щоб сценарій був на стадії другої чернетки (second draft). Перевага надавалася сценаріям із закріпленими за ними продюсерами та продакшн студіями. В лабораторію також потрапили сценарії без продюсерів, їм буде надано можливість, за взаємним інтересом, бути розглянутими Одеською кіностудією для можливої подальшої співпраці, адже сценарна лабораторія опікується проектами своїх резидентів та розрахована на професіоналів, які мають досвід в написанні сценаріїв.

 

Як буде відбуватися робота в сценарній лабораторії

Робота у сценарній лабораторії "Кіно Авеню" проходить за класичною схемою: скрипт-докторінг, груповий аналіз, усамітнення і переписування сценарію у спеціально організованій резиденції та читка переписаного сценарію перед фокус-групою.

Також лабораторія має й експериментальну частину:  розбір характерів та мотивів персонажів з психологом завдяки акторам і проведення практики системних розстановок по Берту Хелінґеру, адаптованої для поліпшення сценарної історії і більш глибокого розкриття персонажів.

 

Чому організатори приймали до уваги сценарії повнометражних фільмів на стадії другої чернетки

Організатори переконані, що так само, як правити колір і деталі в ескізі малюнку – марна трата часу, так і проводити ґрунтовну роботу з аналізу в ескізі сценарію, котрий ще може не один раз змінитися, – зайве витрачання ресурсів. Це визначило зазначену стадію сценарію для подачі на розгляд лабораторії.

Чому організаторам важлива зацікавленість продюсера в сценарії?

1. Щоб сценарій, котрому присвячуємо час і ресурс в лабораторії, був реалізований, а наявність досвідченого продюсера істотно збільшує ці шанси.

2. Щоб необхідність правок, до котрих прийде сценарист, була усвідомлена також і продюсером. Якщо продюсер погоджується відправити сценарій на доопрацювання до лабораторії, значить він погоджується з тим, що в сценарії є що вдосконалювати.

 

Учасники першої сценарної лабораторії

1. "Відсіч". Куманський Олександр

2. "Воля". Баженов Сергій

3. "Доктор". Коновалов Костянтин

4. "Інший глобус". Кошин Євген

5. "Клеман, історія однієї Гільотини". Хохолкін Андрій

6. "На відстані води". Уманський Олексій

7. "Світоч свободи". Кирильчук Микола

8. "Яків". Трофіменко Вікторія


*Український культурний фонд – державна установа, створена у 2017 році на підставі відповідного Закону України з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується Міністерством культури України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: