fbpx

Франківська облрада просить Кабмін дозволити приватизацію Коломийського ветсанзаводу

Суспільство 11:46, 23.12, 2016

Івано-Франківська обласна рада підтримала звернення до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана щодо внесення Коломийської філії ДП "Укрветсанзавод" до переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017 році.

Текст звернення на сесії облради представив начальник головного управління Держспоживслужби в області Роман Гурський.  

Роман Гурський зазначив, що у державному бюджеті коштів на реконструкцію Коломийської філії ДП "Укрветсанзавод" немає. Тому розглядали два варіанти: або передавати його у комунальну власність, або внести у список підприємств, які підлягають приватизації.

Реконструкція заводу, який утилізує відходи тваринництва та медичниїх установ, потребує капіталовкладень на 16 мільйонів євро.

1

Оскільки в області немає коштів на реконструкцію заводу, то прийняли рішення піти другим шляхом.

Звернення до Кабінету міністрів підтримала профільна комісія обласної ради.

Депутат обласної ради Василь Попович запропонував за кошти обласного бюджету придбати мобільні крематорії, і тоді область зможе заробляти гроші.

Роман Гурський зазначив, що потужностей крематоріїв не вистачить, щоб покрити навіть потреби "Даноші" в утилізації відходів.

Текст звернення облради до Кабінету Міністрів:

"Питання переробки відходів продукції тваринного походження на Прикарпатті надзвичайно актуальне, в області щороку їх утворюється близько 5,5 тис. тонн. Недотримання вимог щодо поводження з побічними продуктами тваринного походження та трупами тварин призводить до забруднення навколишнього середовища (ґрунтів, води, повітря), поширення різноманітних інфекційних хвороб, погіршення екологічної ситуації загалом.

Якщо в 2013 році це питання вирішувалось за рахунок роботи Коломийського ветсанзаводу та ветсанзаводів сусідніх областей, то з 2014 року підприємство не працює, а сусідні – Тернопільський, Жовківський – працюють з перебоями. У 2013 році Коломийським ветсанзаводом з 88 переробними підприємствами області були укладені угоди на утилізацію, згідно з якими утилізовано більш як 4,5 тис. тонн відходів тваринного походження, то в 2016 році укладено лише 28 угод.

Тож очевидно, що підприємства порушують санітарні вимоги, накопичують відходи, частково захоронюють їх у невстановлених для цього місцях. Сільгосптоваровиробники області неодноразово звертаються до органів влади щодо вирішення питання будівництва на території Прикарпаття сучасного ветсанутильзаводу або повної реконструкції старого заводу. За останні 3 роки кошти на вирішення питань з реконструкції заводу у державному бюджеті не передбачались, а будівництво нового чи повна реконструкція заводу, який відповідав би санітарним та ветеринарним нормам сучасності потужністю переробки до 25 тис. тонн сировини в рік, складає близько 16 млн євро.

На сьогоднішній день одним із шляхів вирішення проблеми є виділення Коломийської філії Державного підприємства "Укрветсанзавод" у самостійне підприємство з подальшим внесенням до переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017 році. Це дасть можливість залучити інвесторів, які уже пропонують свої проекти щодо повної реконструкції заводу".

Депутати обласної ради 66 голосами підтримали звернення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: