fbpx

Жабки з підбивкою, студенець із черепах: Франківська журналістка "оживить" кухню Ольги Франко

Культура 18:49, 06.03, 2016

Рецепти з "Першої української загально-практичної кулінарії" Ольги Франко, видання 1929 року в місті Коломия, відтворить і осучаснить франківська журналістка, кулінарна блогерка Ольга Мончук.

Про початок цікавого проекту, присвяченого зокрема ювілейному року Франка, на сторінках свого кулінарного блогу повідомила у Фейсбук Ольга Мончук. 

“Франко і кулінарія, або Кухня Ольги”, – так назвала блогерка “смачні” історії, якими має намір оживити постать невістки Франка та її кулінарну книгу.

“Нарешті я наважилася і зробила перший крок до втілення одного цікавого експерименту, який задумувала уже дуже давно і котрий, звісно, пов’язаний з кулінарією. Вирішила оживити на своїй кухні окремі рецепти, взяті з “Першої української загально-практичної кулінарії” Ольги Франко (1929): додати детальний опис приготування, проілюструвати світлинами, при потребі адаптувати до сьогодення, доповнити своїми думками, враженнями, заувагами… Тож відтепер час від часу готуватиму та виставлятиму в своєму блозі страви, рецепти яких взяті з цієї книжки і, звісно, писатиму маленькі враження-рецензії від читання та приготування”, – анонсувала Ольга Мончук.

1

Як вступ до проекту журналістка зробила рецензію на старовинну кухарську книжку авторства Ольги Франко.

“…У цьому дописі та кількох наступних закцентую свого увагу на Ользі Франко – авторці трьох кулінарних книжок: “Кухня в таборі”, “Перша українська загально-практична кухня” (1929), “Всенародна кухня” (1937),  пише у своєму блозі Ольга Мончук.  мова йтиме про його невістку Ольгу Франко  відому кулінарку і авторку “Першої української загально-практичної кухні”. Ця книжка побачила світ 1929 року в Коломиї у видавництві “Рекорд”. А 1990 і 1992 років  народилася вдруге у Львівському видавництві “Каменяр” під дещо спрощеною назвою “Практична кухня” завдяки літературному опрацюванню Оксани Сенатович. Я є щасливою володаркою обох видань”.

Коли вперше відкрила цю книжку, була дуже здивована, зізнається блогерка. Чомусь була переконана, що кухня того часу має бути ощадною та простою. Черепахи в холодці чи рагу з черепах, жабки з підбивкою та торти з 30 жовтків серйозно перевернули свідомість.

2

У кулінарній книзі Ольги Франко дуже багато страв французької та інших європейських кухонь, які сьогодні є популярними серед кухарів з усього світу і які впевнено прижилися в сучасній кулінарії. Виявляється, що всі страви заговорили українською ще в далеких 30-х роках минулого сторіччя, акцентує Ольга Мончук і цитує передмову до книги.

“Ця книжка має на меті подати Читачкам до відома все найцінніше, головно з української та німецької кухні. Принагідно згадається деякі страви руських, турків, мадярів і інших… …Всі зібрані в книжці приписи старанно випробувані, починаються від найдешевших, скромних і кінчать добірними доросшими стравами. Книжка задоволить отже всі наші Хазяйки”, – пише у передмові  її чоловік, інженер-хімік, авіатор, педагог, письменник, громадський діяч і засновник “Пласту” Петро Франко.

Фото  Ольга Мончук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: