fbpx

Франківське видавництво "Цивілізація" розкаже про знакових польсько-українських письменників

Культура 21:05, 13.02, 2019

Фидавництво "Цивілізація", засноване у Франківську, розпочинає серію MONO. Наразі йдеться про видання альманаху, присвяченого полінаціональним письменникам.

Полінаціональні письменники – одна з найбільш суперечливих тем в теперішній період безумовного розподілу на "своїх" та "чужих". Відтак у серії MONO будуть говорити про міжкордонну літературу як ознаку спільного, пише видавництво.

"Питання національної ідентичності одне з найбільш суперечливих. Гоголь – український письменник чи російський? А Булгаков? Але чи впливає "національне питання" на якість створеного тексту, чи зміниться "Майстер і Маргарита", якщо Булгаков врешті виявиться, скажімо, французом? І з іншими так само. Чи має значення, кому належить Бруно Шульц: Польщі, Україні чи, може, Ізраїлю? І чи належить він комусь взагалі?" – ставить питання і збирається дати на них відповідь упорядник альманаху, автор серії Роман Малиновський. 

Перша частина проекту присвячена трьом польським письменникам, які народились і жили на території сучасної України – Станіславу Вінцензу, Бруно Шульцу та Зиґмунту Гаупту.

MONO об’єднає в собі інтерв’ю з Юрієм Андруховичем, Тарасом Возняком, Вірою Меньок, Андрієм Павлишиним, Тарасом Прохаськом та Андрієм Шкраб’юком, які перекладали твори цих письменників.

Напередодні виходу паперової версії MONO фрагменти інтерв’ю – сегменти, присвячені темі культурної ідентичності – будуть опубліковані на ресурсі KORYDOR. Вже сьогодні з’явилась перша публікація інтерв’ю з Тарасом Прохаськом про Станіслава Вінценза під назвою "Єдиний субконтинент".

"Найважливіший висновок, до якого я прийшов під час роботи, – пластичність політичного кордону – так чітко це усвідомлення не поставало переді мною ніколи раніше, після жодного геополітичного конфлікту, навіть після подій 2014-го", – зазначив Роман Малиновський. 

Польський номер MONO реалізовано в рамках стипендіальної програми Міністра Культури і Національної Спадщини Республіки Польща Gaude Polonia, за підтримки ґрантової програми Urban Space 100, а також Івано-Франківської міської ради та ґрантової програми "Міські Ґранти" від платформи "Тепле Місто".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: