fbpx

Франківські активісти зібрали досьє на майже 200 суддів у 20 судах області

Суспільство 13:28, 19.05, 2017

19 травня активісти ГО “Центр Політичних Студій” презентували в Івано-Франківську проект "Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні".

Метою проекту є налагодження комунікації між громадою та судами. В його рамках активісти планують здійснити моніторинг стилю життя прикарпатських суддів у відповідності до задекларованих ними доходів, провести ряд заходів, які б дозволили налагодити діалог між громадою та судами, організувати навчання для журналістів та активістів.

Також активісти презентували інтернет-сайт – www.sud.if.ua. Тут зібрані
біографічні довідки та декларації від 2014 року усіх майже 200 прикарпатських суддів.

Також на сайті є спеціальний додаток, яким можна скористатись, щоб подати скаргу на суддю чи надати документи, які б підтверджували порушення ним законодавства. Активісти обіцяють реагувати на такі звернення та публікувати інформацію про порушення на сайті.

"На цей час ми збираємо інформацію про суддів, яким чином вони здійснюють судочинство, і збираємо інформацію зі ЗМІ, які ж вони приймали рішення. Наприклад, нещодавно суддя Богородчанського суду скасувала постанову поліції, яка затримала чоловіка в стані алкогольного сп’яніння. Коли ми бачимо таку велику смертність на дорогах і п’яних людей за кермом, я думаю, що суддям пора задуматися, що це завтра може стосуватися і їхнього життя, оскільки ці люди не контролюють себе", – зазначив керівник проекту Віталій Світлик.

Нагадаємо, начальник управління Державної міграційної служби Сергій Саїв був затриманий за кермом автомобіля у стані алкогольного сп'яніння. Однак суддя в діях Саїва не виявила ознак адміністративного правопорушення та закрила провадження.

Загалом активісти зібрали досьє на майже 200 суддів у 20 судах Івано-Франківської області. Надалі планують здійснити і оприлюднити аналіз декларацій суддів, провести круглий стіл з суддями та навчити журналістів і активістів механізмам моніторингу стилю життя суддів та громадського контролю судової системи.

"Ми можемо їх критикувати, у багатьох випадках є за що, але є судді, які чесно здійснюють своє судочинство, і рівняти всіх під одну гребінку ми не можемо. Тому коли налагодиться контакт громадян і суддів, вони би мали стати відкритішими і відчувати за собою підтримку людей, а не тиск від влади", – каже Світлик.

За його словами, при зборі інформації п’ять судів в області не хотіли надати інформацію.

"Але шляхом переговорів ми їм повідомили, що таке закон "Про доступ до публічної інформації", як вони мають відповідати. В принципі аж такої протидії і небажання співпрацюати не було. Єдиний суд, з яким я досі борюся, який не надав мені фотографії,  це апеляційний суд. Всі решта 19 судів надали мені всю інформацію, яку я в них попросив",  відзначив Світлик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: