fbpx

Комуналка ІФ розповіла про здобутки, розчарування та задуми. ФОТО

Суспільство 07:27, 27.12, 2018

Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради, більше відомий як команда "Комуналка ІФ", презентував результати роботи за 2018 рік.

"Цей рік запам’ятається як рік контрастів у нашій роботі. З одного боку, нам вдалося реалізувати багато якісних проектів, ми вийшли на нові стандарти, підняли планку для міста. А з іншого – ми зіткнулися з тотальним браком фінансування на вже розпочаті об’єкти. На початках це було велике розчарування. Фактично цього року департамент працював на 30% від реального потенціалу", – розпочав презентацію директор Департаменту Михайло Смушак.

Але відтак, каже комунальник, зосередилися на тих проектах, на які отримали фінансування.

Отже, на початку року на діяльність департаменту міська влада задекларувала 434 млн грн, але фактично департамент отримав на роботи не цілих 88 млн грн.

Чи не найуспішнішим проектом, який вдалося втілити цього року, є реконструкція вулиці Лесі Українки та площі Міцкевича. Оновленого вигляду набула вулиця Станіславська.

"Як на мене, вона трошки гірша за вулицю Тринітарську, тому що вона ближче до базару. Ми дуже надіємося, що через кілька років базар зникне в такому вигляді, як він є, і ця вулиця оживе так само, як живе вулиця Тринітарська", – зазначив Смушак.

На замовлення департаменту збудовано дорогу та тротуар в районі заводу "Тайко Електронікс".

"Це у полі фактично ми збудували дорогу. Але це дуже важлива інвестиція", – вважає Смушак.

Цього року вдалося відремонтувати кілька тротуарів та пішохідних доріжок. Зокрема, завершені роботи на 12 об’єктах, ще вісім перебувають у роботі.

У рамках програми розвитку велоруху основні зусилля були сконцентровані на будівництво велодоріжки по вулиці Галицькій. Це масштабний проект, який передбачає виконання повного обсягу капітальних робіт з ремонту тротуару, облаштування двосторонньої велосипедної доріжки, встановлення вуличних меблів та велосипедних стійок, а також комплексне озеленення цієї території.

За словами Смушака, реалізація проекту дасть змогу з’єднати велоінфраструктурою східну частину мікрорайону "Пасічна" із центральною частиною міста, а також забезпечить зв'язок із велодоріжкою на вулиці Галицькій (по непарній стороні), Набережною імені Василя Стефаника, велосмугою на вулиці Кардинала Гузара та проектами, які будуть втілені в рамках реконструкції тротуарів на вулиці Пулюя та Північний Бульвар. Проект реалізується з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

На замовлення департаменту на початку року на площі Міцкевича облаштували громадський простір, дружній до дітей. Серед подібних проектів також сквер "Первоцвіт" на Пасічній та сквер на вулиці Миколайчука. Незабаром схожі сквери з’являться на вулиці Грюнвальдській та на перехресті вулиць Петрушевича – Франка.

Згадав Михайло Смушак і про освітлення архітектурних споруд. Нагадаємо, цього року підсвітили Кафедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці (голубу цервку), головний корпус Івано-Франківського медичного університету  та оновили освітлення міської ратуші.

У планах на 2019 рік відремонтувати вулиці Курбаса і Крушельницької. "Ми розробили проект і невдовзі його презентуємо", – обіцяв комунальник.

До речі, наступного року комунальники обіцяють виносити на громадське обговорення всі масштабні напрацювання.

У планах також завершити роботи на міському озері. Це влаштування пішохідної, велосипедної та бігової зон, освітлення території, капітальний ремонт пірсів та човникової станції, комплексне озеленення прилеглих ділянок. Роботи затягнулися через те, каже Михайло Смушак, що фірма, яка виграла тендер на освітлення міського озера, взяла аванс і… зникла. Департамент виграв усі суди і чекає, щоб недобросовісний підрядник повернув кошти.

Така сама проблема з облаштуванням площі перед стоматологічним корпусом медуніверситету на вулиці Незалежності. Переможець тендеру взяв аванс і не виконав роботи. Коли фірма поверне кошти, Департамент оголосить новий тендер на проведення цих робіт.

Також наступного року Департамент планує встановити контейнери для роздільного збору сміття та втілити повноцінний проект із сортування твердих побутових відходів у місті.

Смушак додав, що франківські комунальники також напрацювали проекти із підвищення доступності та безпеки руху та обіцяють посилити роботи з озеленення міста.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: