fbpx

Франківські студенти створили колекцію одягу за мотивами вишивки авангарду. ФОТО

Стиль життя 12:45, 27.06, 2018

Керівниками бакалаврських робіт студентів Інституту мистецтв ПНУ виступили художниці-дизайнерки Світлана Повшик та Оксана Бейлах.

"Цьогорічна програма-максимум. Колекція за мотивами вишивки авангарду. Керівники проекту Світлана Повшик, Оксана Бейлах, здійснили студенти Віталія Дяченко та Марія Романюк. Результат, яким можна пишатись", – презентували роботи в мережі. 

1

Колекцію створювали студенти Інституту мистецтв ПНУ як бакалаврську роботу, повідомила викладач кафедри дизайну та теорії мистецтва Світлана Повшик. 

"Колекцію вирізняє дуже сучасне звучання і яскрава національна індентифікація. Багато експериментальної вишивки і якісне виконання", – зазначила Світлана Повшик. 

Колекція частково була представлена на фестивалі "Крайка" у Франківську та на міжнародному бієнале художнього текстилю "Скіфія".
 
Збереження і пропагування народних традицій в сучасному одязі –головна викладацька мета художниць-дизайнерок Світлани Повшик і Оксани Бейлах, на рахунку яких понад 20-ть міжнародних і всеукраїнських конкурсів. 
 
Інспірувала художнє рішення колекції виставка "Авангард і українська вишивка" в Києві, на якій представлені роботи, виконані за ескізами Казимира Малевича, Олександри Екстер та інших відомих художників-авангардистів. 
 

Початок ХХ ст. в Україні був ознаменований відродженням мистецтва вишивки. В цей час в маєтках високоосвічених жінок із знаних родин, таких як Юлія Гудим-Левкович, Наталія Яшвіль, Анастасія Семиградова, Наталія Давидова, Варвара Ханенко, організуються їхнім власним коштом майстерні, артілі, навчальні школи. Під керівництвом Наталії Давидової у 1910 р. була створена майстерня в селі Вербівка (Черкаської обл.), яка стала центром, де здійснювався зв’язок художників ангарду і народних майстрів, де реалізували свої ідеї супрематисти. Сюди у 1914 р. Давидова запрошує для художнього керівництва Олександру Екстер, а пізніше – Казимира Малевича.

2

Роботи тріумфально пройшли виставками, про що свідчать відгуки в пресі того часу та архівні матеріали. На жаль, самі вишиті твори були втрачені. До нашого часу збереглися лише ескізи на папері як народних майстрів, так і художників, створені спеціально для подальшого виконання вишивальницями майстерень.

3

Впродовж 10 років здійснювалася велика наукова і пошукова робота в архівах, фондах музеїв, приватних колекціях, відбувалося дослідження стилістики мистецтва авангарду, художньо-технічних особливостей техніки вишивання гладдю, якою виконувалися ці роботи.

4

На сьогодні творів, відновлених за ескізами авангардистів, понад 40, з них 5 – за малюнками Казимира Малевича, пише газета 2000.

Нагадаємо, нещодавно у Франківську Оксана Бейлах і Світлана Повшик презентували дизайн-проект "Неофольк". ФОТО

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: