fbpx

Франківські студенти-медики посадили у Карпатах іменні дерева бійців. ФОТО

Суспільство 12:06, 24.10, 2018

У Верховині завершився фестиваль "Сад пам’яті", присвячений Дню захисника України, відтак на схилі Карпатських гір ростимуть іменні дерева героїв, а глядачі згадуватимуть стрічки про війну. В акції взяли участь студенти Івано-Франківського національного медичного університету.

Група другокурсників, що навчаються за спеціальністю "фізична терапія та ерготерапія", взяла участь у висадці дерев пам’яті загиблих воїнів на території Центру реабілітації та психологічної допомоги "Бережниця", що діє на Верховинщині. Поїздка студентів відбулася в рамках співпраці БФ "Творча Криївка" та медуніверситету, інформує прес-служба ІФНМУ.

"У нелегкий для України час, коли наші бійці на Сході ціною власного життя захищають нашу незалежність і отримують поранення, дуже важливо брати участь у подібних заходах. Важливо на власні очі бачити, як працюють проекти, спрямовані на допомогу бійцям, які потребують реабілітації, – говорить викладач Назарій Турчин.  Також важливо, що в рамках цієї акції студенти мали змогу вдосконалювати свої навички не для оцінки. А знайомство з напрямком психоемоційної реабілітації, яка є одним з видів комплексної, – одна з важливих складових роботи майбутніх спеціалістів".

"Ми садили дерева в пам’ять бійців 59 окремої мотопіхотної бригади. Поки готувалися до цього, ділилися між собою розповідями про цих бійців,  розповідає другокурсниця ІФНМУ Марія Марченко.  Розуміємо, що долучилися до важливої справи. Маємо пам’ятати тих, хто віддав своє життя за наш спокій і мир".

Дівчина каже, що отримала ще більшу мотивацію вчитися саме за спеціальністю "фізична терапія та ерготерапія" і здобувати практичні навички, в тому числі у спосіб безпосередньої зустрічі з волонтерами та бійцями.

"Я на власні очі побачила, наскільки важливо відновити бійців не лише фізично, але й психологічно. Надалі мене цікавить така практика, і незабаром я обо’вязково сюди приїду, а також запрошу в поїздку інших студентів, щоб і вони мали змогу поспілкуватися з бійцями особисто і допомогти в роботі Центру",  говорить Марія.

Також студенти переглянули сучасні фільми про війну, показ яких відбувся під час фестивалю. Кажуть, це особливо зворушливо, адже йдеться про важке сьогодення на Сході. Один з фільмів "10 секунд" про те, що переживають люди в перших десять хвилин після наступу на їхню домівку. "Ніхто з нас не міг стримати сліз. Це не вигадана історія, а знята на місці подій",  поділилася своїми враженнями одна зі студенток.

Організаторка реабілітаційного центру "Бережниця" та організації "Творча Криївка" Віталіна Маслова сподівається, що надалі цей захід стане щорічним, бо попри все було головне  відгук у серцях тих, хто долучається.

Загалом під час фестивалю висадили 36 іменних дерев. Долучилися також місцеві школярі, рідні загиблих, учасники Івано-Франківської Спілки АТО.

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: