fbpx

Франківський драмтеатр покаже прем’єру про геніального митця на сцені-цеху. ФОТО, ВІДЕО

Культура 12:32, 18.04, 2018

Франківський драмтеатр підготував театральну подію року – нову експериментальну постановку Ростислава Держипільського "Модільяні. Я пройшов мостом, якого не існує".

Про виставу сьогодні на театралізованій прес-конференції-перформансі розповіла творча група.

Чергова вражаюча вистава буде на новій для глядача локації – сцені-цеху. Колаж з реальних та уявних персонажів, дворівневий мистецький простір сцени-цеху з мольбертами та лікарняними ліжками, пластичне рішення від Ольги Семьошкіної та "жива" музика доповнять сміливу концепцію нового театрального експерименту.

Ростислав Держипільський вирішив не будувати декорацій початку ХХ століття. Натомість історія останніх трьох років життя і кохання видатного художника Амадео Модільяні, одна з робіт якого входить до трійки найдорожчих картин світу, розгортатиметься в наш час у стінах психіатричної лікарні, в уяві чоловіка, що вважає себе абсолютним генієм. 

За основу сценарію взяли ідею фільму Міка Девіса "Модільяні" 2004 року, однак Держипільський інтерпретував його за власним баченням.

Ідея поставити історію видатного художника виникла у Ростислава Держипільського ще 10 років тому, але втілити на сцені важку долю генія він наважився лише тепер.

"Коли я думав про цю виставу, я навіть не очікував, що вона буде настільки співзвучна з людьми, яким це теж цікаво", – сказав Держипільський про акторів, які зголосилися виконувати ролі.

Як писав КУРС, на сцену після 18-річної перерви повернеться видатний український актор Сергій Романюк, який має у своїй творчій біографії більш як 100 ролей у кіно.

"Я радий, що побачив театр. Я побачив, що робить маестро. Я побачив, що сьогоднішній театр зовсім інший… Те, що Ростислав запросив мене на роль художника Ренуара, – це для мене подарунок долі", – сказав Сергій Романюк.

Головну роль у виставі зіграє заслужений артист України Олексій Гнатковський.

Під час підготовки до постановки вистави Ростислав Держипільський та Олексій Гнатковський побували у Парижі, де відвідали могилу Амадео Модільяні, знамените кафе "Ротонда" та інші місця, де бував і творив видатний художник.

Вистава – про абсолютного генія, справжнє кохання, безумовну жертовність і частину божевілля в кожному з нас. Головний герой вважає себе Модільяні, палата психіатричної лікарні в його уяві перетворюється то на художній зал академії мистецтв, то на апартаменти, виставкові зали й вулиці Парижа, то на богемне кафе "Ротонда" – місце зустрічей видатних митців початку ХХ століття, а самі митці – художники, поети, скульптори і драматурги – живуть лише в його уяві. Але є у виставі й персонажі зі справжнього життя – це його дружина, її батьки і лікарка, та й вони в його фантазії мають інші імена й обличчя…

"Вистава про мистецтво як хворобу. Це коли митець прокидається, він не може не працювати. Це свого роду наркоманія. Це хвороба в усіх її виявах. Разом із тим мистецтво інтерактивне. Сьогодні відомі приклади зцілення мистецтвом – арт-терапія, наприклад", – зазначила художній керівник Олеся Головач.

За словами Держипільського, про Модільяні мистецтвознавці говорять, що він входить у сімку геніальних художників. А його картини не можна віднести до жодного з існуючих напрямків. Цим він і є унікальний.

Ростислав Держипільський розповів, що для нього значить ця вистава:

"Для мене як режисера зіштовхування митця з суспільством, світом, нерозуміння художника сім'єю. Народжується геній – і з ним народжується його хрест, і він з ним йде, хоче він цього чи ні".

"Присвячую цю виставу художникові Олександру Семенюкові, який казав, що наш театр приречений на успіх", – додав режисер.

Прем’єра на сцені-цеху Франківського драмтеатру відбудеться 27 та 28 квітня.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: