fbpx

Франківський художник презентував виставку про цифровий світ. ФОТО

Культура 20:44, 09.10, 2018

Виставка франківського художника Василя Стефанишина відкрита у рамках щорічного міжнародного фестивалю сучасної класичної музики "Контрасти", що проходить у Львові.

У виставковій залі Львівської національної філармонії у рамках щорічного міжнародного фестивалю сучасної класичної музики "Контрасти" відбувається дебютна персональна виставка живопису "Проекції" івано-франківського художника Василя Стефанишина.

Серія із десяти абстрактних робіт візуалізує творчі та професійні зацікавлення художника проблематикою сучасного інформаційного середовища, пошуками місця особистості в хаосі віртуального світу "мережі", цифрового сліду людини, маніпулювання нею, використання її як новітньої зброї у глобальному протистоянні.

"Мета експозиції – створити цілісний образ відчуття швидкоплинності часу, проблеми ідентифікації суспільства в епоху цифрових та комунікаційних технологій", – говорить художник.

Безпредметний живопис, де на двовимірній площині "проектується" зображення простих геометричних форм та ліній, ілюзія простору та руху є свого роду візією, що допомагає пізнати внутрішній процес розвитку особистості, пошуку нових акцентів та поглядів, пояснює задум серії автор.

Куратор виставки, кандидат мистецтвознавства Іван Білан відзначає: "Одним із головних засобів виразності був обраний контраст форм та кольору. Саме тому ця експозиція є дуже гармонійною із концепцією цього музичного фестивалю.

Використання як домінуючої холодної гами є свідомим кроком автора, що має на меті викликати у глядачів відчуття спокою та безкінечності простору картинної площини. Яскраві кольорові спалахи плям перегукуються із оточуючим нас синтетичним світом реклами та дизайну.

У більшості робіт зазначена середина формату, що показує симетрію як символ організованості та впорядкованості…

Присутність різноманітних за формою та властивостями ліній, що запозичено із технічних наук, зокрема креслень, дає ефект матеріальності, структуризує плями на форматі, створює ефект руху".

Роботи Василя Стефанишина експонуються до 21 жовтня у Львівській філармонії.

Довідково: Василь Стефанишин  33 роки, франківець. Закінчив Інститут мистецтв ПНУ  ім. В. Стефаника, кафедру образотворчого мистецтва. Продовжив навчання в Львівській національній академії мистецтв, кафедрі монументального живопису.

Виставкову діяльність розпочав з 2005 року. Пленери  з 2011 р. Працює в галузі монументального і станкового живопису.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: