fbpx

Франківський медуніверситет придбав на 100 тисяч обладнання для сільського ФАПу. ФОТО

Суспільство 19:56, 16.05, 2019

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини в селі Іваниківка отримала необхідне сучасне обладнання. Відтепер сільський ФАП має електрокардіограф та добовий монітор артеріального тиску вартістю понад 100 тисяч гривень.

Завідувач амбулаторією Роман Рій каже, це обладнання дозволить покращити діагностику захворювань серцево-судинної системи, гіпертонічної хвороби. Це дасть лікарю в деяких моментах можливість, будучи на дому, зв’язатися з клінікою, щоб поставити точніший діагноз, інформує прес-служба ІФНМУ.

"Це обладнання для добового моніторингу артеріального тиску пацієнтів з можливістю аналізу його зміни протягом певного часу, для того, щоб можна було призначити відповідне лікування", – каже медик.

Закуплені апарати за кошти Івано-Франківського національного медичного університету, який вже давно співпрацює з цією амбулаторією.

"Іваниківська амбулаторія – це навчальна база нашої кафедри сімейної медицини післядипломної освіти, – каже проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Володимир Федорченко. – Тому ми стараємось, щоб вона б була наповнена сучасною технікою, яка допомагає ставити діагнози й лікувати хворих".

Окрім Іваниківки, студенти-медики також навчаються на базі амбулаторії в приміському селі Чукалівка та поліклінці Лисця. Іваниківка ж є практичною базою для кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини. Тут мають змогу вчитися студенти шостих курсів та майбутні фельдшери.

"Наші студенти перші дві теми вивчають не в умовах аудиторії, а вони їдуть на передовий край, – наголошує завідувач кафедри Василь Міщук. – Вони знайомляться з організацією сімейної допомоги, беруть участь у прийомі хворих, вони навіть виходять разом із сімейними лікарями на виклики, у випадку паліативної допомоги".

Крім цього, є й зворотний зв’язок у вигляді допомоги пацієнтам амбулаторії. Шляхом відеозв’язку для консультації лікарів ФАПу. При необхідності вони госпіталізують пацієнтів в університетську клініку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: