fbpx

Франківський офіцер показав унікальні дзоти та інші оборонні споруди Маріуполя. ФОТО

Суспільство 05:42, 16.09, 2015

Підполковник, прес-офіцер Західного оперативного командування з Івано-Франківська Тарас Грень поширив у Фейсбук фото вогневих точок та оборонних споруд, розроблених українськими інженерами спеціально для захисту Маріуполя.

"Кілометри повнопрофільних окопів, сотні тисяч тонн бетону і землі, грамотно продумані сектори обстрілів. Вогнева підтримка сусідів… Все це новітні Українські позиції неподалік Маріуполя. Все, що є тут, розроблено і втілено в життя нашими Українськими інженерами та тактиками. Побудовано Українськими будівельниками", – пише Тарас Грень. 

Всі вогневі точки надійно вриті в землю, відзначає військовик. Створені вони зі спеціальних металевих боксів та вкриті своєрідним "слоєним пирогом" з півтораметрового посиленого залізом бетону, землі та дерева. Пробити його не зможе жоден з російських артилерійських снарядів. Вхід і бійниці захищені броньованими заслонами та дверима, що зсередини запираються на надійні засуви. 

Подбали інженери і про комфорт підрозділів, які вестимуть бій у цих неприступних спорудах. Зокрема, стіни і стеля вкриті негорючим звукоізоляційним матеріалом. Є витяжки, місця для сну і навіть можливість встановити автономні джерела електричного живлення, а разом з ними і холодильник та телевізор. Крім цього, через невеликі дистанції в окопах організовані спеціальні перекриті місця, які дозволять вкритись бійцям під час артобстрілу.

"Ці щілини захищені більш ніж 4-метровими бетонними перекриттями, які спираються на основу з залізобетонних блоків. Для укриття особового складу під час посиленого обстрілу передбачені спеціальні заглиблені бункери. Ця броньована конструкція закопана на п’ятиметрову глибину. А для захисту створене бетонне укриття зі спеціальною глиняно-земельною подушкою. Також передбачені вогневі місця для бойової техніки та укриття екіпажів", – описує ноу-хау офіцер. 

Окремо Тарас Грень зупиняється на організації мережі окопів. Вони, за його слвами, вкриті сучасними штучними матеріалами, які не гниють і не горять. А для посилення армовані спеціальною металевою сіткою. Всі окопи з’єднані між собою і дозволяють швидко і приховано проводити маневр особовим складом та вогневими засобами. 

"Усі ці оборонні споруди є унікальними. Вони є розробками вітчизняних військових інженерів і не мають аналогів у світі. Оборонні лінії вже готові і прикривають найважливіші напрямки оборони Маріуполя", – наголошує Грень. 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: