fbpx

Франківський вчений, який майже півстоліття присвятив кардіології, святкує 75-річчя

Суспільство 16:46, 19.09, 2016

19 вересня професор кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії наук технологічної кібернетики України, член Асоціації кардіологів України Нестор Середюк святкує 75-ліття.

Вчений, присвятивши гастроентерології 15 років, а кардіології – майже півстоліття, вважає медицину постійним двобоєм зі смертю, де тільки справжній професіонал здатен перемагати, інформує прес-служба ІФНМУ.

Професор широко відомий як талановитий, багатогранний учений, автор понад 600 наукових праць, серед яких понад 30 монографій, підручників, навчальних посібників, статей в авторитетних виданнях України, Європи та США.

Нестор Миколайович Середюк родом із села Старуня Богородчанського району. Про те, що хоче стати лише лікарем, знав з самого дитинства, хоча в родині не було жодного медика. У 1960 році Нестор Середюк закінчив із відзнакою Івано-Франківське медичне училище, а в 1966 році – Івано-Франківський державний медичний інститут.

"Я дуже хотів стати хірургом, – розповідає професор. – Закінчуючи виш, я вже володів багатьма навиками: самостійно виконав 20 апендектомій, кілька десятків разів асистував під час складних операцій. Однак життя повернулося таким чином, що спершу я "освоїв" курортологію, працюючи в Моршині. Ретельно вивчив вплив лікувальних мінеральних вод на організм. А потім професор Петро Вакалюк запросив працювати до себе на кафедру".

В ІФНМУ Нестор Середюк пройшов шлях від клінічного ординатора кафедри внутрішніх захворювань №1, асистента, доцента, професора до завідувача кафедри внутрішньої медицини №2. Кандидатську дисертацію, присвячену за­стосуванню моршинських мінеральних вод при виразковій хворобі, захистив у 1970 році, докторську дисертацію "Клініко-патогенетичне обґрунтування застосування сульфатно-хлоридно-натрієво-магнієво-калієвої мінеральної води в лікуванні хворих на хронічний гепатит" – у 1979-му.

У травні в 1987 році Міністерством охорони здоров’я призначений на посаду проректора з наукової роботи, яку обіймав до квітня 2011-го.

Своїм найбільшим досягненням Нестор Середюк вважає те, що врятував життя кільком пацієнтам, яких інші медики вважали безнадійними. "Найяскравіше згадується випадок, пов’язаний із трансплантацією серця, – каже професор. – У лікарню поступив юнак із Коломийщини в дуже важкому стані, можна вважати – на грані смерті. Я тоді одразу сказав, що цьому хворому може допомогти лише пересадка серця. А на той час, на початку 2000-х, в Україні це було нереально зробити. Довелося шукати вихід на закордон. Знайшли. Врятували хлопчину. Ми з ним і досі товаришуємо".

Нестор Середюк наголошує, що медицина – то не проста сфера.

"Якщо говорити про професію лікаря, то, відверто кажучи, це цілодобова титанічна праця, – запевняє вчений. – Це постійний двобій зі смертю, де далеко не кожен лікар спроможний перемагати. Чимало медиків не готові або й узагалі навіть не хочуть вступати у такий двобій. А посередній лікар – це ще гірше, ніж ніякий лікар. Якщо вже обрав медицину, то треба бути морально готовим до самопожертви".

Цікаво, що Нестор Середюк попри цілковиту відданість медицині все ж знаходить час для свого хобі. Науковець обожнює читати. Найбільше йому до вподоби пригодницькі романи, особливо англійських та американських авторів-класиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: