fbpx

Франківці бояться муралів: організатори "Мистецької резиденції" розповіли, чого чекати місту цього року

Стиль життя 08:26, 15.07, 2016

У громадському ресторані "Urban Space" керівники "Мистецької резиденції" поділилися з франківцями своїми новими ідеями. Активісти планують створити у місті величезний мурал.

Цього року проект візьме старт 17 липня. До Івано-Франківська приїде польський художник Славомір Чайковський, більш відомий як ZBIOK. Власне, він і створить у місті мурал.

Про місце витвору, його вигляд та готовність Івано-Франківська до культурних змін розповіли координатор "Мистецької резиденції" Роман Малиновський та куратор проекту Євген Самборський

 

Чому саме мурал?

Ідея  розписати будинок прийшла до Євгена ще рік тому. "Тоді хотілося зробити один муралик. Ми подумали, що було б добре показати Франківську новий напрям у європейському мистецтві, але ніхто ж не очікував, що відбудеться Porto Franko Gogol Fest і місто отримає цілих чотири мурали".

Дійсно, нещодавно у місті вже розписали деякі будинки і варто зазначити, що франківці оцінили це по-різному. Для одних мурали – "весело і красиво", для інших – "негармонійно".

На питання, як громада сприйме заплановану роботу польського художника, куратор "Мистецької резиденції" відповідає чесно: "Не впевнений, що сприймуть. Взагалі Франківськ багато до чого не готовий. Але якщо є якась кількість людей, яким це потрібно, то воно, певно, має бути. Якщо завжди орієнтуватися на свою бабцю, то можна так з бабцею разом і…того".

Хто такий ZBIOK і чому саме він?

Художника обрано невипадково. Євген розповів, що галерейні виставки Славоміра Чайковського проходять по всьому світові: від Шанхаю до Сан-Пауло. Він починав свою діяльність з графіті, потім здобув художню освіту, а зараз спеціалізується саме на муралах. Об'єктивно, ZBIOK – один з найсильніших польських художників нової генерації. 

1

Славомір Чайковський, ZBIOK

"Півроку ми вели з ним перемовини про те, щоб він знайшов  час у своєму графіку. Дійсно, він є величиною у напрямі муралів. У Європі таких художників можна порахувати на пальцях однієї руки. Ми знаємо, що Славомір завжди фільтрує події, на які його запрошують і, звісно, приємно, що він візьме участь саме у нашій резиденції", – розповідає координатор  проекту Роман Малиновський.

Де можна побачити мурал і що це буде?

Художнику не можна вказувати, що йому робити, тож ZBIOK буде працювати так, як йому подобається. Єдине, що вдалося дізнатися в організаторів, – це те, що польський митець замовив 20 літрів білої та 10 літрів чорної фарби. Говорять, що його робота буде зроблена у напрямі колажного реалізму. 

Побачити мурал можна буде за адресою: вул. Мазепи, 100. Мешканці будинку та міська рада вже дали дозвіл на малювання.

Розмір стіни, на якій розташується мурал: 20 на 13 метрів.

Польський резидент приїздить до Франківська 17 липня, а сам витвір мистецтва можна буде побачити вже за тиждень – 23 липня. 

Катерина Нікітенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: