fbpx

Франківці стають у черги, аби безкоштовно перевірити родимки: де і коли можна обстежитися. ФОТО

Здоров'я 10:19, 19.04, 2018

Протягом трьох днів 19-21 квітня на Вічевому майдані в Івано-Франківську безкоштовно перевірятимуть родимки всім охочим.

Акцію влаштувала Клініка "Брасс. Здорова Шкіра" у рамках всеукраїнських заходів з профілактики та виявлення меланоми.

Обстеження та діагностику стану родимки спеціальним дерматоскопом проводять з 10 до 18 години у наметі з написом "Здорова шкіра. Перевір родимку". Франківців приймають лікар-хірург Дмитро Колодій та лікар-дерматолог Христина Гриник.

З початку акції поблизу намету на Вічевому майдані вишукувалася черга з охочих перевірити свої родимки. У черзі на обстеження стоять близько двох десятків франківців. Огляд одного пацієнта триває кілька хвилин.

Фахівці зазначають, що родимку треба перевірити якщо:

  • є велика кількість родимок на тілі, більш як 30;
  • у місцях, де є родимки і є постійний контакт із одягом (травматизація): талія, комірцева зона, зони, де в жінок дотикається бюстгальтер. Такі родимки потрібно видаляти через загрозу їх переродження;
  • якщо родимка турбує свербіжем, лущенням, неприємними відчуттями, кровоточить.

Меланома – злоякісна і дуже агресивна пухлина шкіри. Найчастіше виникає на місці звичайної родимки. Статистика свідчить: смертність від меланоми в Україні сягає майже 95%. Тобто після постановки такого діагнозу протягом 5 років в нашій країні помирає 95 зі 100 пацієнтів. У той же час у США смертність становить лише 5%. Така різниця зумовлена не методами лікування, а несвоєчасним виявленням меланоми. На жаль, елементарна медична необізнаність і недбале ставлення до власного здоров’я призводять до того, що пацієнти із занедбаною формою меланоми часто вже неоперабельні.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: