fbpx

Франківці захищають пам'ятку архітектури від незаконної надбудови

Економіка 15:45, 01.08, 2014

У будинку №20 по вул. Грушевського в Івано-Франківську один із мешканців розпочав реконструкцію горища. Дев’ятнадцятиквартирний будинок споруджений 1895 року і є пам'яткою архітектури місцевого значення. Всупереч законодавству будівельники вже вирізали вікно у фасаді будинку. У квартирах почали тріскати стіни.

Мешканці будинку №20 по вул Грушевського кілька місяців скаржаться на недобросовісного сусіда Володимира Свиридова у різноманітні інстанції.

Розповідають, що перед тим, як будувати, той обійшов майже всі квартири і просив дозволу приватизувати горище. За положенням міської ради "Про порядок реконструкції горищ під мансардні поверхи та здійснення надбудов у житлових будинках на території Івано-Франківської міської ради" надбудова чи реконструкція проводиться лише за наявності підписів усіх власників будинку. Втім, чоловік збирав підписи на чистому листку. Хтось повірив і підписав, хтось взагалі не підписував. А через деякий час розпочалися будівельні роботи. Над квартирою Свиридова, на горищі, з’явився цегляний фундамент, а в стіні – вікно.

Будинок обстежили працівники комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" і встановили, що будівництво ведеться без відповідних дозвільних документів та погодження з іншими мешканцями будинку. Тодішній директор ЄРЦ Петро Шкутяк звернувся з листом до інспекції Держархбудконтролю Івано-Франківської області з проханням вжити заходів щодо власника квартири, який розпочав надбудову.

За висновками ЄРЦ, моральний знос (амортизація) будинку по вул. Грушевського, 20 становить 92% (!).

Попри це, департамент містобудування і архітектури МВК 2 грудня 2013 року надав містобудівні умови і обмеження, а інспекція Держархубудконтролю 26 грудня 2013 року виписала декларацію на початок будівельних робіт.

Мешканці сімох квартир, зрозумівши, що сусід їх обманув, поскаржилися в прокуратуру і відкликали свої підписи. Прокуратура звернулася до міської ради з поданням усунути порушення "шляхом скасування містобудівних умов та обмежень від 2 грудня 2013 року", оскільки надбудова чи реконструкція проводиться лише за наявності підписів усіх власників будинку.

До слова, міліція відкрила кримінальне провадження за фактом підробки документів.

Сьогодні, 1 серпня, будинок обстежила комісія у складі представників інспекції ДАБК, департаменту містобудування і архітектури МВК, відділу охорони культурної спадщини та ін.

Начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин розповів, що до нього зверталися щодо реконструкції горища, оскільки будинок є пам’яткою архітектури.

"Вони прорізали вікно, яке не повинно тут бути. Вони приходили за дозволом, і я їм написав, що не можна цього робити. Потім виявляється, що будується тут", – каже Панчишин.

Однак Ірина Перевозова, дочка Володимира Свиридова, каже, що необхідні дозволи, які стосуються охорони пам’яток, надав Андрій Давидюк, який на той час очолював  відділ музейної роботи й охорони культурної спадщини ОДА, і він запевнив, що цього достатньо.

Директор департаменту містобудування й архітектури МВК Володимир Гайдар каже, що питання реконструкції горища на Грушевського, 20 розглядалося на двох нарадах. Перша нарада відбулася у лютому 2014 року.

"Ми тоді зібрали всі документи і з’ясували, що по пам’яткоохоронних питаннях були попередні погодження, але не було погодження робочого проекту, – розповідає Гайдар. – Виникло питання щодо надання первинних документів (містобудівних умов і обмежень) та згоди мешканців будинку на реконструкцію. Нам подали перелік з підписами всіх мешканців будинку на погодження реконструкції. Звичайно, ми не можемо перевірити це все, і відповідно після однієї з наших нарад було рекомендовано підтвердити ті всі підписи. Цього не було зроблено. Скаржники пішли далі і написали звернення в прокуратуру".

За його словами, органи місцевого самоврядування можуть скасувати рішення своїх структурних підрозділів. Питання розглянув виконком міської ради і рекомендував мешканцям вирішувати справу у суді.

Щодо тріщин у будинку, головний архітектор міста радить мешканцям будинку звернутися до ліцензованої фірми.

"Якщо виникли тріщини, необхідно виконати обстеження несучих конструкцій будинку. На предмет того, які це тріщини, чому вони виникли і що є причиною їх виникнення, і дати рекомендації, яким чином це можна усунути або передбачити подальші дії щодо укріплення стін", – пояснює Володимир Гайдар.

Начальник інспекційного управління інспекції Держархбудконтролю в Івано-Франківській області Михайло Ткачук повідомив, що дозвільні документи на реконструкцію є. Втім, "на око" побачив відхилення від проекту. Обіцяв повернутися з фахівцями, все поміряти, і, якщо будуть встановлені порушення, ДАБК призупинить будівництво на горищі по вул. Грушевського, 20.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: