fbpx

Галицький НПП прихистив червонокнижну сову зі столиці. ВІДЕО

Суспільство 10:00, 24.10, 2018

Пугачу, якого декілька тижнів тому піймали на приватному подвір’ї, знайшли новий дім. Власник, від якого він утік, так і не відгукнувся, тому рідкісного птаха вирішили передати у Галицький національний парк.

Пугач занесений до Червоної книги України. Його тимчасово прихистила родина Марії та Євгена. Декілька тижнів тому цей птах залетів на приватне обійстя на Київщині, вбив курку, але не встиг забрати здобич з собою. Вона і стала для нього приманкою – майже добу на пугача чатували у засідці, йдеться в сюжеті ТСН.

Дорогу знахідку селяни передали у притулок для птахів у Бучі. Господиня притулку Марія чекала на справжнього власника, бо пугач ручний, а на лапі має кільце з номером. Володар рідкісного птаха за два тижні так і не з’явився. За хижака різні люди пропонували гроші, але родина вирішила передати його у заповідник.

"Задоволені, що він їде в місце, де йому буде краще", – кажуть у притулку.

Птаха ловлять та саджають у коробку з-під телевізора – в ній він проведе сім годин дороги. Пугача погодились прихистити на Прикарпатті. Знімальна група ТСН узялась перевезти червонокнижного хижака. Нам дають останні настанови: "У дорозі не чіпати, менше шуму, не зазирати до нього". Дорогою птах інколи показує в отворі свій дзьоб та шипить. У Галицькому національному парку в цей час тривають останні приготування.

"Ванну закопували. Гілки обрізали. Присади робили нові для того, щоб він міг спокійно перелітати. Вільно літати", – пояснює керівник Центру реабілітації диких тварин Галицького національного природного парку Андрій Ембарський.

Коробку з цінним вантажем несуть до оновленого вольєра. Птаха зважують, оглядають і записують інформацію. Фахівці доходять висновку, що зараз випускати пугача у ліс неможна, бо це небезпечно.

"Птах вирощений штучно, і знову десь у курятнику його піймають. Це добре, що птаха ніхто не вбив. Надіюся, що якщо буде підібрана пара до цього птаха, то можна буде отримати потомство, і в подальшому будемо намагатися випускати у дику природу", – каже заступник директора з наукової роботи Галицького національного природного парку Володимир Бучко.

Новому сусідові довгохвості сови з сусіднього вольєра не раді. У новому місці на нього чекає різноманітний раціон: окрім мишей, даватимуть ще чотири види м’яса.

"Їхня любима страва – це є курятина. Частково дамо кролика і яловичину нежирну, бодай раз у тиждень. Інколи конину. Для кращого травлення",  каже лікар ветеринарної медицини Галицького національного парку Олег Романів.

Місяць пугач проведе на карантині, а вже згодом його переведуть у більший вольєр.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: