fbpx

"Газпром" оголосив про розірвання всіх контрактів з Україною

Політика 16:03, 02.03, 2018

Російський "Газпром" розпочинає розірвання всіх раніше укладених з Україною контрактів.

Про це заявив голова правління компанії Олексій Міллер, пише ТСН з посиланням на РБК

За його словами, мова йде як про контракт на поставку газу українським споживачам, так і про договір на транзит газу до Європи.

Такий крок у "Газпромі" пояснили тим, що рішення Стокгольмського арбітражу порушило інтереси компанії.

"Арбітри аргументували своє рішення різким погіршенням стану української економіки. Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України. У такій ситуації продовження дії контрактів для "Газпрому" є економічно недоцільним і невигідним",  зазначив Міллер. 

Кабінет міністрів України на п'ять діб запровадив національний план дій для недопущення кризової ситуації в енергетиці через дії російського "Газпрому". Росія знизила майже на 20% тиск у газовій трубі, якою територією України постачає блакитне паливо до Європи. Також "Газпром" повернув "Нафтогазу" гроші за газ, постачання якого мали відновити від 1 березня, після дворічної перерви. Також РФ досі не виконала рішення Стокгольмського арбітражу, відповідно до якого має сплатити Києву 2,56 млрд доларів. Щоденна пеня становить до півмільйона доларів. Міністерство закордонних справ України вже офіційно повідомило Євросоюз про проблеми з тиском газу в трубі. 

Як повідомляв КУРС, Міністерство енергетики та вугільної промисловості ввело тимчасове обмеження споживання газу через дисбаланс в 15-20 млн кубів на добу. У зв’язку з цим по всій території України, зокрема в Івано-Франківській області, назріла проблема із використанням газу та електроенергії. Тому на Прикарпатті закривають усі навчальні заклади, крім тих, які опалюються дровами.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: