fbpx

Гендиректор ТРК "Вежа" не виправдав сподівань УКРОПу

Політика 12:50, 21.10, 2016

На сьогоднішній сесії Івано-Франківської міської ради фракція УКРОП виступила із заявою. В ній звинуватила комунальну ТРК "Вежа" у тому, що та стала рупором міського голови та ВО "Свобода".

УКРОП відзначив, що голосував за молодого пластуна Тараса Зеня на посаду гендиректора ТРК, проте він "не виправдав сподівання". Також УКРОП нарікає, що у випусках новин ТРК "Вежа" заборонена трансляція будь-яких коментарів опозиційних депутатів, зокрема їхньої фракції. 

 

 

 

Заява

фракції «Українського об’єднання патріотів-УКРОП»

в Івано-Франківській міській раді щодо незаконної цензури

та втручання в діяльність ТРК «Вежа»

чиновників Івано-Франківського міського виконавчого

комітету

Міському голові Івано-Франківська

п. Руслану Марцінківу

 

Пане Руслане!

Мусимо з сумом констатувати ганебні факти цензури та незаконного втручання чиновників Івано-Франківського міськвиконкому в діяльність комунального засобу масової інформації – ТРК «Вежа».

Зауважимо, що фракція «Українського об’єднання патріотів-УКРОП» голосувала за призначення генерального директора ТРК «Вежа», сподіваючись що молодий чоловік, пластун Тарас Зень буде слідувати європейським стандартам журналістики. Проте очевидним є швидкий відхід від таких стандартів.

Контент-аналіз телепрограм ТРК «Вежа» свідчить про те, що комунальний засіб масової інформації став рупором міського голови та однієї політичної сили – а саме ВО «Свобода».

За бюджетні кошти громади міста Івано-Франківська фактично відбувається потік піарної та рекламної інформації про діяльність міського голови, депутатів та міської організації ВО «Свобода».

У випусках новин ТРК «Вежа» негласно заборонена трансляція будь-яких коментарів опозиційних депутатів, зокрема від фракції «Українського об’єднання патріотів-УКРОП».

За час роботи новообраного складу міськради за нашим контент-аналізом в телевізійних у випусках новин ТРК «Вежа» коментарі міського голови транслювалися 268 разів, коментарі депутатів фракції ВО «Свобода» – 96 разів. Разом з тим нами було зафіксовано лише 13 коментарів від депутатів опозиційних фракцій, та й то це стосується лише коментарів нейтрального, некритичного до влади, змісту.

Щоденна телепрограма «Вісник міського голови» – стала фактично інструментом з формування «культу особистості» за кошти громади міста Івано-Франківська. За відсутності реальних інформаційних приводів ними стають факти викладення кількох метрів бруківки за бюджетні кошти та подібні, які подаються як «особистий геройський вчинок» міського голови та фракції ВО «Свобода».

У випусках новин жодного разу не надавалося слова громадським активістам, які займаються розслідуваннями фінансових зловживань чинної міської влади та комунальних підприємств, які свідчать про корупційні діяння та розкрадання бюджетних коштів.

Фактичним цензором, а ще фактичним і директором, і головним редактором, і редактором інформаційної служби ТРК «Вежа» в одній особі стала «завгосп» міського голови Вікторія Дротянко.

За нашою інформацією, саме «завгосп» міського голови, пані Дротянко, одноосібно дає вказівки журналістам про те, як саме висвітлювати резонансні події, чиї коментарі можна давати в сюжет, а хто з депутатів і політиків є під забороною.

До прикладу, з нещодавнього сюжету про нараду з ремонту вулиці Кармелюка за вказівкою пані Дротянко були вилучені коментарі народного депутата України Олександра Шевченка та керівника Івано-Франківської міської організації «Українського об’єднання патріотів-УКРОП» Олега Головенського. Подана лише точка зору влади.

Так само повністю була спотворена інформація в сюжеті про громадські слухання про Детальне планування території щодо забудови в районі вулиць Макогона та Промислової, крім того, з сюжету був вилучений коментар голови фракції «Українського об’єднання патріотів-УКРОП» в міськраді і, що «найпікантніше», – Члена Наглядової ради ТРК «Вежа» Володимира Олійника!

Такої практики жорсткого цензурування та незаконного втручання в роботу журналістів, яке можна класифікувати і як кримінальний злочин за статтею про незаконне перешкоджання журналістській діяльності, не було навіть в часи так званих «темників» Медведчука та в часи Януковича.

Сумно, що все описане вище відбувається під час війни з російськими агресорами та після Революції гідності.

В зв’язку з наведеним – вимагаємо:

  1. Припинити ганебну практику незаконного втручання чиновників міськвиконкому в діяльність інформаційної служби ТРК «Вежа».
  2. Припинити практику незаконних вимог до журналістів подавати однобоку, незбалансовану та спотворену інформацію щодо діяльності міської влади та міського голови.
  3. Припинити використовувати комунальний засіб масової інформації в якості приватного піар-засобу міського голови та фракції ВО «Свобода».
  4. Замість «Вісника міського голови» ініціювати (з метою запобігання та профілактики корупції та розкрадання бюджетних коштів) створення щотижневої програми журналістських розслідувань можливих зловживань влади, до якої залучати громадських активістів.
  5. Проводити щомісячний контент-аналіз інформаційних програм ТРК «Вежа» з вказанням інформацій (програм, сюжетів) щодо органів влади, чиновників та депутатів з вказанням спрямованості інформацій (позитивні, нейтральні, критичні чи негативні).
  6. Забезпечити ефективну та постійну діяльність Наглядової Ради ТРК «Вежа».

Від імені фракції «Українського об’єднання патріотів-УКРОП» в Івано-Франківській міській раді, голова фракції Володимир Олійник.

21 жовтня 2016 року.

"Розцінюю цю заяву як політичні "розборки" – "розборки" між конкуруючими політичними силами в міській раді", – відреагував генеральний директор ТРК "Вежа" Тарас Зень.

"Як комунальне ЗМІ, ми повинні висвітлювати діяльність міської влади, тобто міського голови і міськвиконкому – це, зрештою, прописано у нашому Статуті. Наше завдання  інформувати міську громаду про діяльність міського голови і виконавчого комітету міської ради, незважаючи на те, до якої політичної сили вони належать,  прокоментував Тарас Зень претензії УКРОПу до редакційної політики ТРК "Вежа".  Чи є цензура? Мені ніколи ніхто особисто не дзвонив, я ніколи ні від кого не отримував вказівок, у кого брати чи не брати коментарі. Ні міський голова, ні депутати, ні патронатна служба мера не втручаються в нашу редакційну політику.  

Що стосується збалансованого висвітлення, то все можна простежити у програмах на нашому сайті – все, що робимо, викладається он-лайн, і промоніторити, як саме ми подаємо інформацію, чиї коментарі використовуємо та хто є учасниками наших програм, може кожен. Додам від себе, що у коментарях присутні представники міської опозиції, зокрема Самопомочі і УКРОПу  хтось разово, хтось більше. Всім опозиційним депутатам, які до нас зверталися, ми завжди надавали слово.

Тому сприймаю цей виступ із заявою на сесії як політичні ігри в міській раді. Ми розуміємо, що ТРК "Вежа" використана як інструмент у чергових політичних міжособистісних розборах". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: