fbpx

Горяни дотиснули: Голошинська сільрада скасувала дозволи на будівництво чотирьох міні-ГЕС

Суспільство 11:40, 08.07, 2014

Під тиском громади і Самооборони сесія Голошинської сільської ради скасувала дозволи на будівництво чотирьох міні-ГЕС на річці Білий Черемош.

Приблизно два місяці громада блокувала дорогу при в’їзді у село Голошино, для того щоб заблокувати роботу підприємців, які споруджують на річці Білий Черемош міні-гідроелектростанцію.

1

2

3

Ще у 2008 році сільська рада розпочала давати дозволи на будівництво чотирьох ГЕС. Дві з них мало споруджувати ТзОВ "Гідропаувер", ще по одній – ТзОВ "Новосвіт" та приватний підприємець Валерій Миронюк.

"У нас і без ГЕС під час стихії вода затоплювала городи і зносила хати. Ми живемо біля самої річки. Якщо ще раз почнеться повінь, то нам тут не жити", – нарікає жителька села Ганна Федорчак.

"У нас будують і греблеві, і дериваційні ГЕС. Ми розуміємо, коли буде великий забір води, буде зменшуватися рівень води в річці, відповідно зменшиться рівень ґрунтових вод. Ми живемо всі на рівні річки, відповідно зменшиться вода в колодязях. Ми маємо приклад на річці Пробійнівка, де вже діють дві ГЕС, ми бачимо, що там то є вода, то її нема, то вона брудна, то вона якась з мазутом, – розповідає жителька села Тамара Тимофійчук. – У громади села згоди жодної ніхто не питав. Вони рвуть скалу, це знову ж таки будуть провокуватися зсуви. Коли перегородять річку, зникне форель. А про який туризм можна говорити, якщо декілька кілометрів річка буде йти в іржавих трубах? Тому ми категорично проти будь-яких ГЕС, ми хочемо, щоб це залишилося рекреаційною зоною, у нас є незаймана природа і нехай би вона такою збереглася".

До речі, іржаві труби, про які розповідає пані Тамара, вже четвертий рік зберігаються на території сусіднього села Яблуниця. Люди кажуть, що підприємство платить вісім тисяч гривень в рік сільраді за оренду землі, де вони розташовані.

4

5

На річці Пробійна у сусідньому селі Пробійнівка вже розташовані дві міні-ГЕС.

"Промивка турбіни йде якимось таким мильним розчином. Спочатку вони промивали вдень, а коли люди почали жалітися, вони почали промиватися вночі, якщо зайти в той моменту у воду, то шкіра покривається прищами  і дуже свербить. Худоба, яка пасеться у Гриняві, нижче цих міні-ГЕС, вона воду з річки  не п’є взагалі. У криницях, які знаходяться по руслу річки Білий Черемош, вода іде з Черемошу, то як ми можемо цю воду вживати? Зимою лід на Білому Черемоші чистенький, прозорий, а на Пробійнівці він темний з рожевим відтінком», – каже Олексій Яремійчук.

Міні-ГЕс у селі Пробійнівка

Міні-ГЕС у Пробійнівці

Рибохід для форелі на Пробійнівській міні-ГЕС

Рибохід для форелі на Пробійнівській ГЕС

6

Громада села ініціювала 7 липня позачергову сесію сільської ради з вимогою відмінити дозволи на будівництво міні-ГЕС у селі. У сесії взяли участь і жителі сусідніх сіл Біла Річка, через яке протікає однойменна річка, та представники обласної та місцевої Самооборони.

Голова сільської ради Олексій Федорчак виніс на сесію питання "Про припинення будівництва гідроелектростанцій на території Голошинської сільської ради».

Коли депутати підтримали це рішення, Самооборона та громада села наполягла, щоб сільська рада скасувала кожне рішення окремо, яке стосується будівництва міні-ГЕС, починаючи з 2008 року.

Будівництво міні-ГЕС у селі Голошино

7

8

Будівництво міні-ГЕС у селі Голошино

За словами сільського голови, кожен з так званих інвесторів пообіцяв внести в бюджет села по 300 тисяч гривень. На запитання, чи вивчав війт екологічні наслідки, відповів, що це не входить в його компетенцію.

9

Тиждень тому рішення про будівництво міні-ГЕС у селі Полянки скасувала і Довгопільська сільська рада. На сході селян люди оголосили недовіру сільському голові та звернулися в прокуратуру з проханням перевірити його діяльність. У Полянках дозвіл на будівництво ГЕС отримало ТзОВ "Аква Нова".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: