fbpx

Голова МЗС виправдовує відтермінування Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС

Політика 12:40, 13.09, 2014

Зону вільної торгівлі відтермінували на рік, але і торговельні пільги на рік подовжили. В МЗС пояснили – це безпрецедентний жест підтримки з боку ЄС. Пільги мали завершитись вже 1 листопада цього року, після того мала вступити в дію рівноправна Зона вільної торгівлі.

Отже, ще рік українські виробники постачатимуть товари до Європи без мита. Натомість, європейські товари до України, як і раніше, завозяться з митом. У МЗС наголошують – додатковий час на впровадження Зони вільної торгівлі – це і підтримка для українського виробника, і шанс пристосуватися до умов посиленої конкуренції. Про це українські дипломати домовилися в Брюсселі на переговорах з Євросоюзом та Росією, інформує "5 канал".

Як відомо, Москва, заперечуючи проти Зони вільної торгівлі, намагалася зірвати і ратифікацію Угоди про асоціацію. Втім, домоглася лише компромісного варіанту: Україна активізацію вільної зони відклала, преференції зберегла, а ратифікація все одно відбудеться, як і планувалося, 16 вересня – без жодних змін до тексту. 

Єврокомісар з питань торгівлі Карел де Гюхт пояснив це так: "Чому ми все це робимо і чому продовжуємо преференції? У першу чергу, через складну економічну ситуацію в Україні. Окрім того, таке відтермінування дає всім сторонам час – 15 місяців – на внесення зауважень і пропозицій".

У свою чергу, міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв заявив: "Стороны договорились, что даже в случае ратификации применение этого соглашения не будет в оговоренный промежуток времени – 15 месяцев, до 31 декабря 15-го года – соглашение применятся не будет".

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, зі свого боку, повідомив: "Це дуже важливе рішення, і ми дуже вдячні Європейському Союзу за унікальну пропозицію щодо одностороннього доступу до європейського ринку". На уточнююче запитання журналістів про долю ратифікації Угоди про Євроасоціацію, посадовець запевнив: "Ратифікація обов’язково буде. Ратифікація буде у вівторок. Я це багато разів казав". 

Відставкою – на погоджену у Брюсселі заяву – вже відреагував заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський. У своєму Facebook він зауважив, що рішення ЄС та України стало для нього несподіванкою. На думку Лубківського, рішення про відтермінування початку дії Зони вільної торгівлі дає неправильний сигнал як сусіду-агресору, так і громадянам України. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: