fbpx

"Гора мучеників": полонину Горган над Микуличином оголосили місцем паломництва. ФОТО

Суспільство 18:13, 02.07, 2018

Особливе місце вшанування українських мучеників і свідків віри ХХ ст. заснували біля села Микуличин на Івано-Франківщині. Його назва – "Гора мучеників", і воно розміщене на вершині гори, на полонині Горган. Днями Коломийська єпархія УГКЦ оголосила декрет, за яким "Гору мучеників" проголошено місцем паломництва.

Кілька десятків вірян спільно з єпископом Коломийським, владикою Василієм Івасюком та духовенством піднялися на "Гору мучеників", що знаходиться над Микуличином.

Назва цього місця пов’язана із особливою однойменною іконою, яка встановлена в каплиці на верхівці полонини Горган, – відповідно до видіння, яке побачили фатімські пастушки і яке 80 років тому оголосив Папа Іван Павло ІІ. 

Під час сходження віряни спільно з владикою молились Хресну дорогу. Дощ і сильний вітер не завадив бажанню з молитвою на вустах дійти до вершини. Вже на самій горі відслужили молебень до Христа Чоловіколюбця. Разом із парафіянами навколишнх сіл молилися також семінаристи Івано-Франківської семінарії та сестри-монахині.

Опісля було зачитано декрет, за яким "Гору мучеників" проголошено місцем паломництва. Наостанок владика Василій звернув увагу на те, що гора є прикладом збереження історичної пам’яті українського народу про жертв за віру Христову. 

1

"Ці мученики стали зернами, вкинутими в землю, і дали великий плід у відродженні України і Церкви", – сказав владика.

По завершенню молебня у гуцульській каплиці, що розташована поблизу вершини, скульптори Роман Захарчук та Василь Коцовий представили присутнім макет майбутньої розбудови, повідомляє прес-служба Коломийської єпархії УГКЦ.

2

Довідково: Хрест на "Горі мучеників", що стала місцем теперішнього паломництва, встановили 12 червня 2017 року.  Ідею створення місця прославлення людей, які залишилися вірні Богу, незважаючи на переслідування і репресії, висловив засновник Чернечої родини Воплоченого Слова отець Карлос Міґель Буела, який родом з Аргентини. Розвитком "Гори мучеників" займаються сестри Воплоченого Слова із Бурштина та Івано-Франківська за допомогою доброчинців.

Підніматися пішки до місця із присілку Тісний в Микуличині доведеться приблизно 30-40 хвилин. Місцеві ґазди можуть довезти туди й позашляховиками, але більшість паломників – кому дозволяє здоров’я – обирає піший варіант. Іти доводиться лісом, поступово піднімаючись на полонину – спершу попри потік, а відтак крокуючи крутим кам’янистим схилом до каплиці, повз екоферму, де можна скуштувати щонайменше п’ять видів гуцульського і швейцарського сиру місцевого виробництва. 

Читайте: На полонині Горган почався сезон. ФОТОФАКТ

"Гора мучеників" розташована одразу за дерев’яною каплицею. Хрест – її найвищий елемент, але не єдиний. Під ним розміщена ще одна каплиця з особливою іконою, однойменною із паломницьким місцем. 

3

В планах – спорудити тут монумент стражденців за віру. 

4

"Гора мучеників" – місце, котре тільки-но "народилося" у Карпатах. Його ідея, як кажуть Сестри Воплоченого Слова, полягає у прославленні Бога через прославлення мучеників ХХ століття. Водночас це приклад збереження історичної пам’яті українського народу, пам’яті тисяч жертв тоталітаризму, котрі не зламалися, хоча багато із них загинули.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: