fbpx

Громада Городниці виступила проти будівництва ГЕС та водосховищ на Дністрі

Суспільство 11:49, 13.03, 2017

На сесії Городницької сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області депутати одноголосно проголосували за заборону будівництва гідроелектростанцій та водосховищ вздовж ріки Дністер – на території сільради.

Деталі поїздки на сесію в Городницю розповів у своєму блозі експерт Академії спроможності громад Володимир Ханас:

"Хочу зазначити, що громада попередньо зібрала десь 1000 підписів про заборону будівництва ГЕС. Попередньо відбулися загальні збори мешканців села Городниця, які однозначно висловились за заборону будівництва ГЕС та водосховищ на території Городницької сільської ради. 

У селі дуже поганий інтернет, однак мешканці збирають письмові підписи під петицією. 
Так само без груп у соцмережах частина мешканців прийшли до приміщення сільської ради перед сесією, де відбувся імпровізований схід і зустріч з нами.

Виступили Дмитро Коломийчук, Олександр Башта, Василь Ханас і я. Надходив час сесії, а мешканці запитували, розповідали, пропонували… Просили подякувати всім активістам руху "Вільний Дністер" і щиро не вірили мені, коли я говорив, що вони є тими справжніми активістами руху – без мандатів, регалій, посвідок, досвіду участі у сесіях ВРУ та міжнародних конференціях. Активістами з натрудженими руками і щирим серцем…"

На 9-ій сесії сьомого демократичного скликання Городницької сільської ради, інформують Новини Городенківщини, були присутні 13 з 14 депутатів. Голосували поіменно. У роботі сесії, як і у сході мешканців села, брали участь головний редактор газети "Край" Ігор Терлецький, місцевий парох Ігор Янчук та представники сусідніх сіл – голова Котиківки Іван Вережак і депутат Копачинської сільської ради Іван Паламарчук. 

Депутати одноголосно проголосували за заборону будівництва гідроелектростанцій та водосховищ вздовж ріки Дністер на території Городницької сільської ради.

А також звернулися до районної та інших сільських рад Городенківського району із проханням підтримати це рішення.

Сільському голові Дмитрові Коломийчуку доручено після підписання рішення проінформувати державні інституції та міжнародні установи про позицію городенківської громади.

Раніше, як писав КУРС, громада села Нижнів Тлумацького району прийняла рішення про заборону ГЕС на Дністрі.

Нагадаємо, спеціаліст із безпеки гідротехнічного та гідроенергетичного будівництва, доктор технічних наук Дмитро Стефанишин у розмові з екологом МБО "Екологія-Право-Людина" Петром Тєстовим довів, що зведення каскаду з шести ГЕС на верхньому Дністрі загрожує затопленням значних територій вище по течії.

Через нові ГЕС на Дністрі кілька прикарпатських сіл опиняться під водою, домівки втратять сотні родин.

Читайте також: Екологи "Дністровського каньйону" категорично проти будівництва каскаду ГЕС: це вб'є Дністер

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: