fbpx

Громадські активісти обіцяють зупинити забудову довкола озера в Івано-Франківську

Суспільство 20:23, 13.03, 2015

Рішення комісії з узгодження спірних питань щодо генерального плану Івано-Франківська дозволити житлову забудову території міського озера зі сторони вулиць Ленкавського та Гурика викликала критику активної громадськості.

Як повідомляв КУРС, сьогодні комісія з узгодження спірних питань щодо генерального плану Івано-Франківська дозволила багатоквартирну житлову забудову території міського озера зі сторони вулиць Ленкавського та Гурика. Поблизу озера виростуть багатоповерхівки. Забудовник – будівельна компанія "Вамбуд" – обіцяє також спортивні майданчики, максимальне збереження площі зелених насаджень, скейт-парк тощо. 

Втім, франківці зустріли новину про забудову довкола озера скептично. Громадські активісти пообіцяли зупинити забудову. 

Експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик: 

"По-перше, це буде юридичний супровід питання через пошук порушень законодавства в процесі передачі в оренду земельної ділянки та внесення змін у містобудівну документацію. По-друге, це організація публічного обговорення: що потрібно зробити з ділянкої біля озера та як не допустити її забудову. По-третє, це тиск на депутатів: щоб на пленарному засіданні сесії вони зберегли у відкоригованому Генплані ділянку біля озера як зелену зону", – розповів Тарас Случик у коментарі для КУРСу. 

За словами координатора Івано-Франківської міської організації партії "ВОЛЯ" Володимира Кушніренка, в місті щороку росте кількість новобудов, але зменшується площа рекреаційних територій.  

"Гіркий досвід показує, що дуже часто забудовники навмисне відхиляються від проектної документації і будують те, що їм заманеться, а потім – узаконюють. Жодних запобіжників цьому немає. Зате є безліч випадків, коли, згідно з проектом, мав бути 3-поверховий будинок, а виріс 6-поверховий з мансардою. Маємо надто багато прикладів недобросовісного будівництва. Територія довкола міського озера – дуже ласий шматок, це улюблене місце франківців, і не можна віддавати її будь-кому із забудовників під "добре слово". Та й сама філософія використання земельної ділянки повинна бути іншою. Місто повинне розвиватися. І повинне розвиватися територіально. Відтак будівництво житла має бути сконцентроване якомога дальше від центру. Центр міста повинен бути бізнес-центром. Територія довкола міського озера – відпочинковою зоною. А наші забудовники намагаються втулити на кожну вільну "сотку" в центральній частині міста чергову "свічку" на 9 і більше поверхів. Архітектори апелюють до того, що у міської влади немає коштів на створення на цій території адекватної відпочинкової зони. Відштовхуючись від такої логіки, пропоную змінити призначення землі на площі Міцкевича і збудувати там бізнес-центр. А чому б і ні? Зекономимо на прибиранні території, митті пам’ятника і обслуговуванні квітників… Що ж робити? Тиснути на міську раду, аби вона не затверджувала генплан з такими пропозиціями", – сказав Володимир К ушніренко. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: