fbpx

Громадськість Надвірнянщини обурена неналежною роботою та зухвалими діями перевізників. ФОТО

Суспільство 12:23, 08.02, 2017

Необґрунтоване підняття тарифів на перевезення пасажирів, недотримання перевізниками Бистрицького та Битківського напрямків умов перевезення, відхилення від графіка та паспорта маршруту, неввічливе ставлення перевізників до пасажирів, зміна місця розміщення кінцевої зупинки у Надвірній – основні питання, які вчора обговорили під час зустрічі представників Надвірнянської РДА, голови районної ради і депутатів, в т. ч. від партії "ВОЛЯ", Битківського селищного голови і сільських голів Пнева та Пасічної, жителів цих сіл, а також Зеленої і Бистриці з перевізниками, що здійснюють пасажирські перевезення по маршрутах у Бистрицькому та Битківському напрямках.

1-2 лютого перевізники без жодного обґрунтування збільшили вартість проїзду в середньому на 2-3 грн, а на маршруті Надвірна – Бистриця – на 9 грн. Та, враховуючи невдоволення пасажирів та їх відмову оплачувати за перевезення за збільшеними тарифами, перевізники все ж знизили вартість послуг з перевезення пасажирів до попередніх.

Але 3 лютого вони з невідомих підстав та без попереднього повідомлення чи погодження змінили місце розташування зупинки в м. Надвірна, на якій здійснюється посадка та висадка пасажирів за Битківським і Бистрицьким маршрутами – з вул. А. Шептицького (поблизу магазину "Горизонт") на вул. М. Черемшини (поблизу гастроному "Родинний"). Це викликало невдоволення серед громадськості, а також й те, що деякі перевізники (зокрема за маршрутом Надвірна – Пасічна) відмовились здійснювати посадку та висадку пасажирів в місцях "історичних" зупинок, що спричиняє незручності для пасажирів, оскільки відстань між тими місцями, де перевізники зупиняються, становить 2-3 км.

"Учні, які затримаються в школі на гуртках чи додаткових уроках, не встигають на шкільний автобус, а тому змушені їхати громадським транспортом. Водії ж відмовляються зупинитись у необхідному місці, висаджують їх на кінцевій зупинці, і дітвора змушена ще пішки йти додому значну віддаль. Крім того, графік руху автобусів складений таким чином, що автобуси їздять через значний проміжок часу, а тому через велику кількість пасажирів в автобусі одночасно перевозять пасажирів удвічі більше, ніж є місць для сидіння. Нерідко люди просто не вміщаються в автобус. І така ситуація з перевезеннями до всіх населених пунктів у цих напрямках. Це неправильно, оскільки немає комфортних умов для пасажирів та не гарантується їхня безпека", – зазначив депутат Пасічнянської сільської ради від партії "ВОЛЯ" Микола Типусяк.

Також громадськість звернула увагу на необхідність привести у належний стан транспортні засоби відповідно до технічних та санепідеміологічних вимог та висловила своє обурення щодо зухвалого та некоректного ставлення водіїв до пасажирів.

"Водії кричать на нас, відмовляються здійснити зупинку, ще й спеціально набирають швидкість, проїжджаючи повз людей, які очікують на транспорт", – обурюються мешканці.

"Така некоректна поведінка стосовно пасажирів та підняття тарифів викликали величезне обурення у жителів сіл Пнів, Пасічна, Зелена, Бистриця та селища Битків. Люди щодня добираються на роботу в Надвірну, у лікарню, до шкіл і садочків з дітьми, в ці важкі погодні умови їм доводиться кілометр йти пішки, бо замість звичної кінцевої зупинки на вул. Шептицького водії зупиняються на вул. Черемшини. Це абсурдна ситуація. Нарешті всі – і перевізники, і громади, і сільські голови, виконавча і районна влада – зібрались, щоб вирішити цю проблему, яка торкається кожного",  зазначила депутат районної ради від партії "ВОЛЯ" Тетяна Пришляк.

Тетяна Пришляк, яка є членом конкурсної комісії з надання дозволів на внутрірайонні перевезення, висловила обурення тим, що перевізники неналежно виконують свою роботу при тому, що перевізників під час проходження конкурсу члени комісії підтримували та дали можливість працювати.

"Наша комісія і я особисто підтримували цих перевізників. Вважаю, що перевізник  це підприємець, який платить податки і дає робочі місця, і їх треба підтримувати. Але цей їхній саботаж та ставлення до людей є неприпустимими",  зазначила депутат.

Тетяна Пришляк ініціювала, щоб конкурсна комісія повторно дала оцінку перевізникам, врахувала скарги на їхню роботу, впровадила жорсткі умови здійснення перевезень пасажирів і при потребі розірвала договори з недобросовісними перевізниками.

"Все сказане учасниками зустрічі ще раз підтвердило, що потрібно представникам влади всіх рівнів разом із громадськістю та перевізниками вжити заходів з метою вирішення питань організації пасажирських перевезень, найбільш важливими з яких на сьогодні є: недопущення необґрунтованого підвищення вартості послуг з перевезень пасажирів у вказаних маршрутах; забезпечення дотримання перевізниками умов здійснення перевезення пасажирів, зокрема технічних та санепідеміологічних вимог, та забезпечення здійснення перевізниками посадки та висадки на "історичних" зупинках; здійснення посадки та висадки пасажирів на маршрутах Бистрицького та Битківського напрямків на зупинці по вул. А. Шептицького (поблизу магазину "Горизонт"), оскільки зупинка на вул. М. Черемшини (поблизу гастроному "Родинний") є незручною для пасажирів, враховуючи значну відстань місця її розміщення від центру міста Надвірна Івано-Франківської області",  зазначила жителька селища Битків, юрист, помічник-консультант народного депутата України Юрія Дерев’янка Ольга Ганиш.

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко, з метою вирішення вказаних вище питань та якнайшвидшого врегулювання ситуації, що виникла у зв’язку зі спробами перевізників збільшити вартість послуг з перевезення пасажирів на вищевказаних маршрутах, уже звернувся до Надвірнянської районної державної адміністрації та вживатиме всіх необхідних заходів, щоб потреби та інтереси жителів району були враховані.

Юрист та громадський активіст Андрій Гунда звернув увагу на іншу важливу деталь. Попередній раз ціни на проїзд піднімали у середині 2015 року, коли раптово ціна на паливо підскочила до 25 гривень. Коли ж вартість впала до 23 грн, тарифи так ніхто і не переглянув. Громадськість висловила недовіру і щодо аудиторської перевірки, вони вимагають показати договір і надані дані.

В свою чергу, висловили незадоволення і перевізники: нарікають на відсутність компенсації за пільгові перевезення, адже з Держбюджету ці кошти не надходять, а в місцевому  коштів недостатньо. Раніше народний депутат Юрій Дерев’янко подав поправку до Держбюджету на 2017 рік щодо передбачення в Держбюджеті понад двох мільярдів гривень для компенсації місцевим бюджетам для забезпечення таких перевезень. Зверталася щодо цього, за ініціативою депутата Івано-Франківської облради від партії "ВОЛЯ" Ольги Федишиної, й обласна рада. Та, на жаль, Кабінетом Міністрів України цю пропозицію не враховано, і зараз, при зростанні фінансового тягаря на місцеві бюджети, компенсувати пільгові перевезення практично неможливо.

В результаті зустрічі досягнуто порозуміння: вартість послуг з перевезення пасажирів на маршрутах у Бистрицькому та Битківському напрямках залишається такою, як була, а збільшення вартості можливе лише за наявності економічного обґрунтування та відповідного погодження районною державною адміністрацією.

Також усіма учасниками зустрічі погоджено, що необхідним є вжиття всіх заходів для вирішення порушених під час зустрічі питань з метою забезпечення потреб та інтересів жителів Надвірнянського району.

"Зараз важливо, щоб всі питання, які порушені на цій зустрічі, були детально опрацьовані, проаналізовано та визначено шляхи і способи їх вирішення, прийнято відповідні рішення. Ці питання мають бути вирішені – пасажирські перевезення мають здійснюватись належним чином",  підсумувала Тетяна Пришляк.

По закінченню зустрічі керівництво районної державної адміністрації запросило перевізників затриматися для обговорення додаткових питань, яких в обох сторін є достатньо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: