fbpx

Хеловін в Івано-Франківську: що і як святкує місто

Культура 18:52, 31.10, 2018

У Франківську активно святкують Хеловін. Ще на початку цього тижня свято розпочали магазини та кав'ярні, підтримали у вишах і дитячих клубах, долучилися видавництва і бібліотеки, а завершують дискотеки і нічні заклади. Які акценти свята, що шукають і знаходять у Хеловіні франківці та як на це реагує церква, з'ясовував КУРС.

Від понеділка тему Хеловіну у Франківську розкручують торгові заклади. Першими оголосили про "страшні" знижки мережеві магазини – Watsons, Oodj, Comfy та інші. Знижки, якщо зважати на традиційні різдвяні 10%, і справді лякають – 30% і більше. Орієнтир – цінники з гарбузами.

Кав’ярні оздобили вітрини не лише городиною з личками і личинами. Над столиками, куди не піти, гойдаються летючі миші і кістки, на стінах туляться привиди, на столах лежать відьмацькі капелюхи. "Персонажі Хеловіну додають атмосферності", – посміхається бариста в "Стріт Кофі" і вимальовує з піни на американо зашкіреного гарбуза. 

1

Атмосферний хеловінський вечір влаштували вчора в Прикарпатському університеті. Студентський сенат запропонував квест про Хеловін і містику, в якому змагалися сім команд. Всі витримували дрес-код і  завзято намагалися налякати одне одного.

2

Павучки на павутині, яка раптом заснувала кути коридорів, вкупі з миловидними відьмами – на пам'ять про страхи залишилися фотки і костюми.

Костюмовані вечірки з нагоди Хеловіну сьогодні пропонують франківцям 12 закладів – ресторани, бари та нічні клуби. Заманюють безплатною випивкою за умови дрес-коду. Подають тематичні страви і напої. Пропонують перегляд фільмів жахів і "тяжку" музику. Облаштовують фотозони з декораціями для Фейсбуку й Інстаграму.

Найколоритніші розваги сьогодні обіцяють у Atmosfera Club, де полюватимуть "мисливці за привидами", а гостям влаштують "моторошну подорож в Ніч всіх Святих". На вході будуть зустрічати відьми, пізніше їх змінить шоу-балет, як анонсують, із жахами. На барі безкоштовно пригощатимуть, щоби було ще страшніше. В тематичних костюмах – вхід безкоштовний. 

Whiskey Pub "Старий песза дрес-код нагородить безплатним "Welcome Drink". Тут буде вечірка в стилі "Black Metal" та безкоштовні "страшнючі" солодощі. Ресторан "Corassiniпропонує HelloWine-івент, глибокі "Dub House"-мотиви у поєднанні із "Breakbeat" від локальних ді-джеїв та visual-проекцію, яка супроводжуватиме музику. Плюс тематичний декор зали. Менеджер ресторану розказав КУРСу, що Хеловін використали як привід для промоції закладу, щоби ще раз заявити про нього у Франківську як про місце для сучасної арт-рекреації.

Промоцію а-ля Хеловін підхопило і прикарпатське видавництво Discursus. "Жахливі знижки" на книжки в розмірі 31% оголосили на все 31 жовтня – до самої півночі.

3

"Просто так робити знижки нелогічно, а Хеловін – це привід. Ну і оскільки зараз це актуальна тема у соцмережах, ми вирішили влаштувати акцію. Маркетингова ідея виявилася успішною. За сьогоднішніх півдня замовлень вже є, як зазвичай буває за два тижні", – поділився хеловінським настроєм видавець Василь Карп'юк.

"Хеловін для нас дуже позитивне і веселе свято", – озвучує настрій клубу "Мами Прикарпаття" його координаторка Мар'яна Вершиніна. Разом з іншими мамами вже другий рік поспіль вона вирізає гарбузи і організовує вечірку для батьків і дітей "Happy Halloween". "Бо це весело", – пояснює франківчанка.

"Не бачимо в цьому святі нічого поганого, нічого злого. Це нагода провести весело час у колі друзів. Наш Хеловін – це велика костюмована вечірка, на яку батьки приходять з дітками, щоби потанцювати, пригоститися, побавитися. Для нас це свято нічим не відрізняється від, скажімо, "Свята осені" у садочках, де дітей наряджають гарбузиками й помідорками і шикують читати віршики.

4

Серед образів на нашій вечірці дуже різні, і переважно позитивні – це котики і зайчики, і мультяшні феї, і бетмени з суперменами, і такі добрі привиди як Каспер. Бувають і скелетики, але зовсім не страшні, а веселі. Ми не займаємося ніякими ритуалами, не виганяємо і не викликаємо духів, ми просто бавимося з дітьми. І хоч Хеловін називають американським святом, на наш погляд, воно не повторює нічого з американського. З часом, може, взагалі стане сезонним українським карнавалом – подібно до різдвяного Вертепу. Тому притримуємося думки, що не треба нагнітати негатив", – пояснює позицію мам Мар’яна Вершиніна.

Ігри та веселі конкурси, танці для малюків та дорослих, солодощі, фрукти, запашна піца, напої, призи за участь у конкурсах та подарунки – така програма вечірки від "Мам Прикарпаття" в наступну неділю у Panorama Plaza​.

Закриють святкування Хеловіну також у неділю, 4 листопада, у танцювальному клубі "Кармен".  Для клубу це свято – Big dance Halloween party в нічному клубі "Ельдорадо" – можливість зайвий раз організувати танцювальні змагання серед учнів, пояснює викладачка Наталія Калинчук. Із піцою, "джемом" та нагородженням усіх учасників.

"Хеловін для мене – така собі розвага. Мені подобається, як прикрашають будинки, подвір’я, магазини чи кафе/ресторани. Побродити вуличками, подивитись та пофотографувати ці витвори мистецтва дуже люблю. Я швидше займаю споглядальну позицію у цьому святі, ніж активну. Вдома ми не святкуємо. Є трохи осіннього декору: гарбузики, смішні опудала та добрі павучки", – розповіла про святкування Хеловіну в Нью-Йорку франківчанка, якка тепер там живе, Світлана Сіщук.

5

Зате Хеловін святкують у школі, де вчиться її син. "У школі зранку проводиться традиційний парад: діти в костюмах проходять навколо школи. Запрошують взяти участь і батьків. У листі зі школи напередодні параду наполегливо просять, щоб костюми дітей не були пов'язані з темою смерті, зомбі, вурдалаків і тому подібного; щоб діти не одягали масок, що закривають обличчя; щоб не було іграшкової зброї чи елементів, які можуть зашкодити дітям", – описує мама першокласника. Дорослі, щоправда, також не залишаються осторонь Хеловіну, сприймаючи його як привід побачитися. "Ми з друзями традиційно зустрічаємось на костюмованій вечірці на годинку-другу, не більше. Цього разу, оскільки всі працюють, святкували минулої суботи. Серед костюмів були: відьмочки, кролик-плейбой, супермен, долматинець, доктор і поліцейський", – додає Світлана.

6

Набагато серйозніше ставиться до свята Хеловіну голова Руху "За тверезість життя" в Івано-Франківській архієпархії УГКЦ, капелан з паліативної допомоги, священик парафії Всіх Святих Українського Народу, отець Ярослав Рохман.

7

Отець Ярослав передовсім апелює до церковної традиції. 1 листопада в Католицькій церкві відзначають Свято всіх святих, коли з молитвами згадують не лише померлих праведників, а й узагалі всіх померлих. Греко-католицька церква переносить цей день на суботу, 3 листопада, наголошує він. В народі час з 1 до 8 листопада називають "задушні дні", тобто такі дні, в які належить поминати померлих і молитися за їхні душі.

"Задушні дні починаються з суботи напередодні свята Димитрія, його церква відзначає 8 листопада. "Димитрієва субота" і пізніші дні, цілий місяць листопад в усіх християнських церквах відводиться на поминання померлих і молитвам за них, щоб Господь прийняв їх до Царства небесного. І це час великого посту",  пояснює отець.

Також церква радить у "Дмитрієву суботу" обов’язково відвідати померлих на гробах. "Саме в цей день я їду дуже далеко і провідую своїх померлих",  каже священик.

Що стосується свята Хеловіну в ніч з 31 жовтня на 1 листопада, то в ньому церква бачить профанацію культури смерті як визначального етапу в житті людини. "Очевидно, викривився сенс і люди створили свято насмішки над смертю. Де померлих зображають, що вони пішли не до Неба, як говорить церква, а навпаки – до пекла. Про це говорять образи скелетів, привидів, повішеників і всілякої нечистої сили", – зазначає отець.

І в цьому, наголошує він, є певна духовна небезпека:

"Люди не усвідомлюють, що в такий спосіб вони напряму жартують з самим сатаною – що використовуючи окультні речі як іграшки, піддаються впливу демонічних сил. Людина стає на грань між реальним і надприродним, але не з боку світла. Скажу відверто, коли вчився в школі, то також брав участь у таких розвагах, бо як підлітку мені було цікаво. І тоді мені ніхто не пояснив глибини цих сенсів: там, де немає Бога, де немає добра, там поселяється зло. Ми щодня робимо свій вибір між добром і злом. Хеловін – це не просто безневинні жарти, це привнесення образу зла в життя, його адаптація до нашого сприйняття. Так зменшується наша опірність.

Деякі люди вважають, що коли робити те, у що не віриш, то це не може зашкодити. Може. Поясню доречною притчею. Якось зібрав диявол всі злі сили порадитися, як світом запанувати. Одні кажуть: треба вийти і показатися! Інші: ні, бо всі налякаються і відхрестяться! Вирішили: треба зробитися смішними, тоді всі приймуть і підуть слідом. Ті речі, які ми приймаємо, наслідуємо і робимо – вони є реальними, вони утверджують те, в що, як нам задається, ми не віримо.

Кожна людина по своїй природі є віруюча. Кожна людина знаходить собі опертя в житті, вірячи якщо не в силу Бога, то в силу світу, йоги, якогось заняття чи в якусь філософську доктрину. Все це ми називаємо своїми переконаннями. Якщо душа людини не є наповнена, якщо в ній екзистенційна пустка, і якщо людина не робить добрих поступових кроків та не має доброго провідника, – місце в душі, де немає добра, заповнює зло.

Найбільшим теперішнім гріхом в світі є гріх байдужості і мовчання. Якщо ми знаємо про небезпеку, ми мусимо про це говорити. Не потрібно критикувати і примушувати, бо кожна людина має свобідну волю – не можна нікого заставляти. Але потрібно сказати правду – що так є. А кожен з нас має вибір".

Наталія Кушніренко

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: