fbpx

Хто поверне мій депозит? Українці мало знають про систему гарантування вкладів

Суспільство 14:24, 13.06, 2018

Сьогодні в Україні у стадії ліквідації перебуває 96 банків, а діючих банків – 83. Чи знають українці про систему відшкодування вкладів у збанкрутілих банках і чи є ці знання є достатніми?

8 червня у Львові Фонд гарантування вкладів фізичних осіб представив результати опитування щодо обізнаності українських споживачів фінансових послуг про систему гарантування вкладів, проведеного за підтримки Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".

Загальнонаціональне опитування за методологією "обличчя-до-обличчя" дослідницька компанія InMind провела у грудні 2017 року, опитали 2006 респондентів з цілої України, окрім непідконтрольних українському урядові територій. Це вже друге опитування, перше провели у 2015 році, коли в Україні масово почали виводити з ринку проблемні банки. До речі, Фонд гарантування вкладів фізичних осбі не лише відшкодовує кошти вкладникам, але й займається виведенням банків із ринку разом із Нацбанком та Міністерством фінансів.

Порівняно із 2015 роком українці трохи краще обізнані із системою гарантування вкладів, та все ж рівень знань бажає бути кращим, підсумовує Тамара Смовженко, керівник Проекту USAID. До прикладу, 39% вважає підставою для виплати відшкодування відмову банку повернути вклад на вимогу вкладника, а 48% вважає, що Фонд має повернути вкладнику кошти, якщо після закінчення дії депозиту банк відмовляється видати кошти. Обидві відповіді є неправильними. Фонд повертає кошти після початку ліквідації банку або запровадження тимчасової адміністрації.

52% опитаних українців чули про Фонд гарантування вкладів, але не знають про особливості самої системи (31% не знають  нічого, 50%  знають мало). Українці практично не знають, в якій валюті виплачують відшкодування вкладів, які були зроблені в іноземній валюті. Лише 16% правильно вказали, що вклади в іноземній валюті відшкодовуються у гривнях за курсом Нацбанку на день початку процедури виведення банку з ринку.

Найкраще українці знають, які саме види депозитів покривають системою гарантування вкладів: це кошти в національній та іноземній валюті, які зберігаються на поточних та карткових рахунках. Лише 16% опитаних знають, що Фонд не відшкодовує кошти на вклади за сертифікатом пред’явника, і лише 18% знають, що кошти за депозитами у банківських металах не відшкодовуються.

"Усі, хто мав вклади у цих 96 банках, вже отримали відшкодування або ще отримають. Загалом за ці роки повернули кошти понад 2 мільйонам вкладників на суму понад 88 мільярдів гривень. Щоб виплатити кошти в цій кризовій ситуації, Фонд взяв кредит у Національному банку і у Міністерства фінансів",  роз’яснює Людмила Шапран, представник Фонду гарантування вкладів.

Щоб отримати відшкодування, не потібно писати ніяких заяв, адже при ліквідації банку Фонд створює списки вкладників, яким повернуть кошти.

За словами Людмили Шапран, сьогодні учасниками фонду є всі банки України, крім Ощадного, вклади в якому гарантуються іншим механізмом. Фонд повертає вкладникам кошти за рахунок внесків банків. Кожний вкладник може розраховувати на відшкодування своїх вкладів у кожному банку на суму в межах 200 тисяч гривень, однак існує ряд особливостей та окремих ситуацій.

Прикро, що 19% опитаних вважають, що в Україні гарантуються абсолютно усі вклади фізичних осіб, розміщені у будь-яких фінансових установах. Насправді Фонд відшкодовує лише банківські вклади і не повертає кошти, вкладені у кредитні спілки, пенсійні фонди, страхові компанії та інші фінансові установи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: