fbpx

Хто скільки "напросив" на округ: три округи з Франківщини у топ-8 отримувачів державних субвенцій

Суспільство 09:44, 28.10, 2017

Дуже часто народні обранці в соціальних мережах і на зустрічах з виборцями хизуються тим, що "привели" гроші на округ. Фахівці Громадянської мережі ОПОРА проаналізували постанову Кабінету Міністрів № 395 щодо надання у 2016 році субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій та розібрались, звідки беруться ці кошти

Субвенції – це форма грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі (цілей). У бюджеті зазвичай передбачені наступні субвенції:

  • медична;
  • освітня;
  • на формування інфраструктури ОТГ;
  • на погашення різниці між фактичною вартістю комунальних послуг, що постачалися населенню;
  • на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості;
  • на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

"Через незрозумілі механізми та принципи розподілу коштів найбільш цікавою виявилася субвенція "на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій". Тому нами була й проаналізована відповідна Постанова Кабінету Міністрів України № 395 від 24 червня 2016. 

Чому саме 2016, а не 2017 рік? По-перше, календарний рік закінчився, а, отже, суми видатків є остаточними і змін більше не буде. По-друге, відбулися не лише всі процедури з освоєння коштів, зокрема тендери, але й самі роботи та заходи, що були передбачені кошторисами (що може бути цікавим для ще одного дослідження). І, зрештою, по-третє, пройшли і назавжди залишися в інтернет-просторі піар-акції тих людей, які ці субвенції (як вони самі вважають) "вибивали", "лобіювали", "приносили", "залучали" чи "ініціювали"", – повідомдяє ОПОРА.

 

Аналіз "переліку об’єктів (заходів), що фінансуються у 2016-му році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій", також дає невтішні для громадськості висновки. По-перше, це знову ж таки абсолютна непрозорість процесу, а, по-друге, відсутність рівномірності розподілу коштів між областями.

Так, дві сусідні і цілком співставні за кількістю населення та площею області – Тернопільська та Івано-Франківська – отримали діаметрально протилежні суми коштів. Перша – 31 мільйон гривень, а друга у 5,5 разів більше – 169 мільйонів гривень.

Крім того, відзначаючи "значну участь" народних депутатів у процесі формування та виділення державних субвенцій, нами був проведений і моніторинг розподілу відповідних коштів по округах. Його результати наступні: понад 20 мільйонів гривень для своїх потреб отримали 27 виборчих округів, від 15 до 20 мільйонів гривень отримав 61 виборчий округ, а от сума від 10 до 15 мільйонів гривень дісталася ще 29 округам. У свою чергу, понад 40% округів недоотримали коштів із державних субвенцій. Так, 38 округів отримали менше, ніж 10 мільйонів гривень, а ще 43 округи не отримали коштів зовсім. Це, на нашу думку, найбільш яскраво демонструє не лише нерівномірність розподілу субвенцій, але й відверту заангажованість процесу.

1

У свою чергу, понад 30 мільйонів гривень державних субвенцій отримали виборчі округи 8 народних обранців. 

Одразу 3 округи з Франківщини потрапили до топ-отримувачів державних субвенцій: ВО 86 (Анатолій Дирів), ВО 83 (Олександр Шевченко) та ВО 88 (Юрій Тимошенко). Вони одержали від 35 до 40 мільйонів гривень субвенцій. 

2

З повним текстом дослідження Громадянської мережі ОПОРА можна ознайомитися за посиланням>>

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: