fbpx

"І все на поталу бульдозерам", – франківський архітектор знайшов на площі Міцкевича залишки фортеці. ФОТО

Суспільство 10:18, 20.11, 2017

Івано-франківський архітектор Ігор Панчишин помітив, що комунальники під час ремонту площі Міцкевича знищують залишки Станиславівської фортечної стіни 17 століття.

"Площа Міцкевича. Недільна прогулянка. Тільки поверхневий огляд вражає. Старі дубові палі укріплень валів колишньої фортеці, 17 ст. Величезний культурний шар на місці колишньої фоси при фортечній стіні. Зразки кераміки 18 ст. І все на поталу бульдозерам. Хтось хоч покличе археологів? І відомо ж, що це по трасі колишньої фортеці. Хтось пильнує за спадщиною?" – написав Ігор Панчиишин у Фейсбуці.

Нагадаємо, ремонт площі Міцкевича та вулиці Лесі Українки розпочався 29 серпня. Завершити роботи планують до кінця цього року.

Раніше начальник відділу охорони культурної спадщини, архітектор Володимир Ідак у коментарі "Репортеру" повідомив, що проект реконструкції не узгоджувався ні з департаментом архітектури, ні з відділом охорони культурної спадщини.

Станиславівська фортеця заснована у 1662 році, зараз є історико-архітектурним пам'ятником XVII–XIX ст. Після приєднання Галичини до Габсбурзької монархії (з 1804 року Австрійська імперія, з 1867-го Австро-Угорська імперія) у 1772 р. Станиславівська фортеця втратила своє оборонне значення. Імператорським указом від 1804 р. знесено мури, засипано фортечні рови, а вали розбирали до 1870 р. По засипаних ровах прокладені вулиці, з каменю і цегли мурів викладено 4 площі, 24 вулиці та побудовано житлові будинки.

До нашого часу збереглася тільки частина оборонного цегляного муру на розі вул. Новгородської та Бельведерської (Фортечний провулок). Реставрація цієї частини завершена в 2012 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: