fbpx

ІФНМУ запрошує на Благодійний лікарський бал. ФОТО, ВІДЕО

Стиль життя 10:25, 09.06, 2017

У неділю, 11 червня, на площі івано-франківського "Бастіону" відбудеться другий Благодійний лікарський бал. Організатори обіцяють цікаву та насичену програму.

Головна мета – благодійний збір коштів, які використають для придбання дуже необхідного пульсоксиметра для відділення недоношених дітей Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні, інформує прес-служба ІФНМУ.

Вартість пульсоксиметра складає понад 50 тисяч гривень. Саме таку суму планують зібрати студенти під час заходу, запропонувавши присутнім взяти участь в різноманітних конкурсах, аукціонах тощо. 

Ідейними натхненниками заходу є учасники студентської організації ЕМSA. Організацію дійства підтримує ректорат, а у творчих питаннях допомагає відділ освітньо-виховної роботи та організації дозвілля університету. Музичну атмосферу балу творитиме оркестр духових інструментів Івано-Франківського музичного училища ім. Д. Січинського.

Запрошення на подію можна отримати, зателефонувавши за номерами 0991897698, 0686816906.

 

Довідково: Передчасне народження – одна з основних причин дитячої смертності в світі. Щорічно в Україні народжується близько 500 тисяч немовлят. 24 тисячі з них з'являються на світ раніше встановленого терміну – 37 тижнів. Народжені раніше 32 тижня, ці крихітки не завжди можуть зробити свій перший вдих самостійно.

Діти, що з'явилися на світ передчасно, мають ще недосконалі терморегуляцію, функції травного тракту, контроль мозку за диханням та серцебиттям, процеси обміну, системи зору та слуху. Нашим завданням є забезпечити оптимальні умови для розвитку та комфортного перебування цих малюків у зовнішньому світі, допомогти побороти недугу за її наявності – з допомогою догляду, сучасного обладнання та якісних медикаментів. Окрім кувезів, відкритих реанімаційних систем, інфузоматів, ламп фототерапії, спеціальних тонометрів, різних типів апаратів для підтримки дихання, ці діти потребують "нагляду" пульсоксиметрів, які першими негайно сповістять про критичні порушення стану малюка.

Пульсоксиметр – медичний контрольно-діагностичний прилад для неінвазивного вимірювання рівня насичення киснем капілярної крові. Пульсоксиметр має спеціальний датчик, який приєднується до дитини та відслідковує, на скільки відсотків кров насичена киснем. Лікар чи медсестра, маючи такі дані, можуть корегувати концентрацію, швидкість потоку чи тиск кисню, який подається дитині в залежності від індивідуальних потреб кожного малюка. Ще вкрай важливо те, що у передчасно народжених малюків часто трапляються затримки дихання (апное). Вони можуть бути фізіологічними внаслідок незрілості та патологічними. Цей стан може призвести до летальних наслідків, а за допомогою сигналу пульсоксиметра затримку дихання можна розпізнати одразу та вжити необхідні заходи, щоб немовля почало знову дихати.

Крім цього, пульсоксиметр показує частоту серцевих скорочень дитини, що є просто надзвичайно важливим у виходжуванні "ранніх" малюків. Адже в незрілих дітей часто виникають порушення роботи серця, які вкрай важко діагностувати без належного моніторингу. Тобто неможливо виходжувати недоношену дитину без спостереження за життєво важливими показниками, такими як насичення крові киснем та частота серцевих скорочень.

Тривалість пульсоксиметрії залежить від зрілості дитини, характеру її захворювання. Передчасно народжена дитина живе, росте, розвивається під контролем пульсоксиметра, який цілодобово повинен моніторувати стан малюка до того моменту, доки лікар буде впевнений, що життя цієї дитини поза загрозою.

Відділення недоношених дітей ОДКЛ Івано-Франківська розгорнене на 25 ліжок, де на лікуванні протягом року перебувають в середньому 300 передчасно народжених дітей, які потрапляють сюди з пологових відділень або з відділень інтенсивної терапії новонароджених, часто – у тяжкому стані, часто – із кисневою залежністю з тієї чи іншої причини. У наявності є два пульсоксиметри, в той час коли часто третина пацієнтів відділення потребує моніторингу.

Вартість одного монітора, який достовірно визначає показники у немовлят та має сенсори відповідного розміру, складає понад 50 тис. грн. Пульсоксиметри в достатній кількості полегшать і зможуть зробити лікування "поспішайок" у відділенні недоношених дітей Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні ефективнішим. Інвалідизація цих дітей зменшиться, а якість життя – поліпшиться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: