fbpx

ІФНТУНГ один із перших вишів розпочав професійну атестацію енергоаудиторів

Суспільство 18:39, 09.10, 2018

Нещодавно Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу підписав добровільну угоду про партнерство щодо створення комісій для атестації енергоаудиторів будівель з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України. Згідно з документом, усі, хто мають намір пройти професійну атестацію, зможуть звертатися до університету.

В рамках угоди в ІФНТУНГ розпочались навчання з професійної підготовки нових спеціалістів, які матимуть повноваження здійснювати енергетичну сертифікацію будівель. Для учасників була представлена низка вимог: вища освіта, мінімум три роки досвіду у секторі будівництва, проектування, нагляду за будівництвом, обслуговування будівель, виконання енергетичних оцінок або інша професійна чи наукова діяльність у напрямку енергетичних систем у будівлях, базові знання та розуміння енергетичних розрахунків, знання будівельних норм і стандартів та ін.

Навчання будуть проходити за двома напрямами: сертифікація енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем будівель.

По закінченню навчання учасники отримають сертифікат, інформує прес-служба ІФНТУНГ.

Зазначимо, що на сьогодні вирішення питань енергозбереження та енергоефективності є одним з першочергових в країні. Забезпечення енергетичної ефективності будівель має ряд значних переваг. По-перше, для населення – це зменшення комунальних платежів, по-друге, це не менші переваги для країни – економія ресурсів, підвищення якості енергетичних послуг та конкурентоспроможності, а для екології – це обмеження викидів парникових газів в атмосферу.

Професійна робота та якісна підготовка енергоаудиторів дозволять ефективно здійснювати сертифікацію будівель та надавати правильні рекомендації щодо підвищення їхнього рівня енергоефективності, що в перспективі допоможе вирішити існуючі проблеми.

Довідково. 23 липня 2018 року набув чинності Закон України "Про енергетичну ефективність будівель". Згідно із законом обов’язковою для будівництва нових будівель, ремонту, реконструкції будівель є наявність паспорта енергетичної ефективності будівлі. Для існуючих будівель передбачається сертифікація енергетичної ефективності з метою визначення показників енергетичних характеристик, оцінки відповідності зазначених показників установленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель, розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі.

Відповідно до статті 9 Закону України "Про енергетичну ефективність будівель" енергоаудитори, які мають намір здійснювати діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем, повинні пройти професійну атестацію у комісіях, створеними закладами вищої освіти або саморегулівними організаціями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: