fbpx

Інспекторам праці дозволили без попередження перевіряти підприємства – навіть уночі

Суспільство 11:46, 03.05, 2017

Кабмін дозволив проводити позапланові перевірки на підприємствах з метою легалізації доходів громадян.

Відповідне рішення закріплене постановою уряду №295 від 26 квітня 2017 року про затвердження порядку перевірок інспекторами праці. 

Відтепер інспектори можуть без попередження перевіряти всі підприємства, де використовується праця найманих працівників. Ба більше, такі рейди можна буде проводити незалежно від часу доби. 

Варто відзначити, пише Обозреватель, що серед іншого інспектори мають право вивчати будь-яку документацію підприємства, яке перевіряють: книги, реєстри, касові документи та інше. 

Постанова визначає, що приводом для перевірки є скарга працівника про порушення стосовно нього трудового законодавства, а також рішення керіваного органу, який відповідає за перевірки, – у випадку отримання інформації про "тіньову" зарплату чи нелегальну зайнятість на підприємстві. 

Крім того, перевірки проводяться за рішенням суду. 

Разом із тим, штрафи Кабмін пропонує застосовувати тільки в тому випадку, коли працедавець відмовляється усунути порушення. 

Читайте такожШтрафи в сотні тисяч гривень: інспекторам праці надали виняткові повноваження

Для оперативного реагування на факти порушення законодавства про працю Кабмін запровадив "гарячу лінію" – за номером 15-45 кожен громадянин може повідомити про порушення трудових прав і відстояти право на зарплату. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: