fbpx

Ісус Христос і лампочка: мистецька провокація на Конгресі рисувальників у Франківську

Культура 17:35, 13.05, 2015

Як і в кожному іншому місті, де проходив Конгрес рисувальників польського художника Павела Альтгамера, в Івано-Франківську мистецька акція стала проявником табу і провокацій.

Вже в перший день Конгресу рисувальників, який учора стартував у Франківську, сталася історія з тих, що їх куратори акції називають "особливими".

"Мали вчора вже таку першу особливу історію Конгресу. На стіні був намальований сакральний малюнок. А прийшли інші люди, які, можливо, не толерують цю тему або по-інакшому її бачать, і домалювали його. Потім прийшли люди з адміністрації із запереченнями. Але врешті треті люди, які прийшли на Конгрес, замалювали зображення", – розповів співорганізатор Конгресу Роман Малиновський про мистецьку провокацію у вільному для малювання просторі в готелі "Дністер".

На першому малюнку хтось зобразив Ісуса Христа. Потім у нього з'явилися зуби. Пізніше – й тіло, не дуже прийнятне, як для греко-католиків, у традиційному сенсі. 

"Ми мали таку розмову з адміністрацією, що то не може так бути. І що таке не може надалі повторитися. Але йдеться про те, що ми як організатори не можемо це контролювати. По-перше, бо таке фізично важко робити. А по-друге, це суперечить ідеї Конгресу,  розтлумачує Роман Малиновський.  Якщо приходить особа з адміністрації і їй зображене не подобається, то вона вільна взяти пензлик і домалювати, перемалювати, замалювати. Власне, так і відбулося. Бо після тієї розмови прийшли хлопці, які повважали, що Ісус виглядає не дуже гарно, і зараз намалювали на тому місці щось зовсім інше – от лампочку". 

Роман каже, що така ситуація на Конгресі рисувальників виникає повсякчас у різних країнах. Про це франківським організаторам Мистецької резиденції, в рамках якої проходить Конгрес, розповів його ідеолог Павел Альтгамер.

"Був Конгрес рисувальників у Пекіні. І прийшов хтось і написав "Свободу Тибету!" Як це побачила директорка того місця, партійна така директорка,  зі слів Альтгамера переповів Роман, – то сказала, що до вечора тут всіх загребуть в КПЗ і взагалі все закриють. Наказала замалювати негайно. Тоді і Павел, і Жвірек, вони тим конгресом курували, сказали – ну, так хтось захотів собі сказати. А як ви не хочете, до тої директорки, то прошу собі замалювати. Але це було неповажно для партійного керівника. І вона послала свого підлеглого з валиком, і він слова замальовував. А хлопці фільмували, як те робив. Коли той чоловік все закінчив і попри них проходив, то перепросив, що йому дуже за цей випадок прикро. Але перепросив на ходу, не зупиняючись".

Особливість сучасного актуального мистецтва в тому, що воно не створене, щоби всім подобатися, пояснює Роман Малиновський.

"Мистецтво не має чесати нас за вушком, щоби нам було від цього кайфово. Воно має бути провокацією, має подразнювати, щоби та сіра речовина в черепній коробці, щоби вона забурлила і ти почав щось собі думати і до якихось висновків приходити. Сучасне мистецтво має розвивати, ставити питання, викривати табу і конфлікти всередині консервативних суспільств, змушувати їх обговорювати і переступати через них. І власне Конгрес рисувальників то робить. Так само робить і в Івано-Франківську".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: