fbpx

Іван Андрусяк презентував у Франківську капосні казки для дітей і дорослих

Культура 08:38, 11.02, 2015

Три серії казок, "звернених в майбутнє", представив франківчанам дитячий письменник, редактор видавництва "Фонтан казок" Іван Андрусяк разом з місцевими авторами – Василем Карп’юком та Христиною Стринадюк.

В липні минулого року нове дитяче видавництво "Фонтан казок", що його заснував відомий дитячий письменник Іван Андрусяк, заявило про себе на фестивалі "Країна Мрій". Книжками "Третій сніг" та "Коротунчик" видавництво розпочало кілька серій казок.

"Не народні казки, не переклади, а тільки сучасні українські письменники і сучасні українські художники, – означив спрямованість видавництва Іван Андрусяк. – У нас вузька, але цікава і капосна ніша – творити українські сучасні креативні казки, звернені у майбутнє".

За словами Івана Андрусяка, видавництво зорієнтоване на відкриття – щоби кожна нова книга була відкриттям або нової зірки, або нової іпостасі зірки вже відомої. У першому випадку, сказав Іван Андрусяк, ідеться про талановиту художницю з Франківська Христину Стринадюк. У другому – про талановитого поета Василя Карп’юка, який виявився не менш талановитим дитячим письменником.

Видавництво "Фонтан казок" уже спромоглося зробити 8 книжок. Ще дві – в роботі і на підході.

Одна новинка, перша цього року, вийде на початку березня. "Динозавряча",  жартома охарактеризував казку про трьох друзів  двох хлопчиків і динозавра,  Іван Андрусяк. Редактор видавництва відзначив надзвичайно цікаву роботу художниці Надії Каламієць, яка створювала ілюстрації до цієї книжки, що вийде в серії "Добрі казки".

Серія "Добрі казки"  найменша серія видавництва, сказав Іван Андрусяк. В ній наразі дві книжки – віршоказка "Зайчикове Різдво" та казка "Калюжі". Остання, за словами редактора і письменника, дитячо-доросла книжка-антистрес, "кілька мудрих рецептів на той випадок, коли все дістало".

Третя книжка, з тих, що зараз у роботі, – "Печені яблука" Оксани Куценко. "Це відкриття нового імені в дитячій літературі, – говорить про авторку казки Іван Андрусяк. – Незаслужено недооцінена, на мою думку, доросла поетка зробила чудову дитячу книжку про ого! яку мірю".

В серії "Добре чаклунство" від "Фонтану казок" – чотири книжки: добре відома українському читачу з "Форуму видавців-2014" казка-детектив про їжачка "Третій сніг", казки для найменших читачів "Коротунчик" і "Банка варення" та містична казкова історія а-ля Коельйо "Іскра".

Цьогоріч вийдуть ще дві – "Мікробот" про домашніх роботів і сучасну техніку та стилізовані "Швейцарські казки".

"Чаклунство – це не чарівна паличка. Справжнє чаклунство – це книжка,  презентував франківцям казку "Коротунчик" Іван Андрусяк. – Це казка для малих малявок – років двох-трьох. Написана максимально просто, але не банально. Кольорова гама ілюстрацій спеціально підібрана в такий спосіб, щоби привернути увагу малюків. Хлопчики кайфують".

І редактор продемонстрував малюнок, на якому військові полонили інопланетного "зеленого чоловічка".

"Найбільша цінність видавництва, найбільший наш кайф, сюрпризи і капості – це наші автори, автори текстів і автори ілюстрацій",  підкреслив Іван Андрусяк, відзначивши, що саме у спільній творчості письменника і художника народжується історія, текст і малюнки об’єднуються в казку, а серії – у фонтан казок, щоби напувати мрії.

Саме такий "фонтан казок", уважає Іван Андрусяк, і створили у своїх книжках франківські автори  письменник Василь Карп’юк і художниця Христина Стинадюк.

Всі разом автори видавництва "Фонтан казок" читали для франківчан уривки казкових історій.

А книзі "За руку з черепахою", оформленій за мотивами косівської гуцульської кераміки, присвятили відеоролик.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: