fbpx

Іван Бондарев розповів найцікавіші "Легенди і бувальщини Івано-Франківська"

Наша історія 17:50, 09.06, 2015

Івано-франківський краєзнавець та журналіст Іван Бондарев презентував збірку містичного фольклору "Легенди і бувальщини Івано-Франківська".

До збірки, що вийшла в івано-франківському видавництві "Лілея-НВ", увійшли 58 найцікавіших легенд, які охоплюють різні періоди історії міста. Читачі довідаються, який сюрприз отримали новосели першої міської хрущівки, чому Янукович виявився таким вразливим до яєць, чим унікальний рецепт сосисок від італійських військовополонених, і багато іншого.

Іван Бондарев, коли працював екскурсоводом по місту, помітив, що людей більше зацікавлюють і запам’ятовуються незвичні історії про місця, аніж дати чи імена архітекторів, назви стилів. Так, з 2008 року почав вести рубрику міських легенд у газеті "Репортер". Усього за цей час зібрав близько 300 легенд, проте видати вдалось лише частину. Якщо перша книжка "Слідами забутих пам’ятників" містила легенди та історії, що походять з часів польського та австрійського періодів, то "Легенди і бувальщини Івано-Франківська" охоплює новітній час.

Однією з улюблених є легенда про жовтий будинок, що знаходиться за адресою вул. Незалежності, 11 (жовта будівля зі старовинними скульптурами).

"Одна зі статуй – це хлопчик, який стоїть із насупленим виразом обличчя. Місцеві жартівники кажуть, що у Бельгії, в Брюсселі, є такий фонтан, який називається "Хлопчик, який пісяє". А нашого хлопчика називають "Хлопчик, який не пісяє" і символізує терпіння українського народу. Терпить цей хлопчик вже 102 роки", – розповів Бондарев.

Іван Бондарев запевняє, що жодну з легенд не "висмоктав з пальця". Деякі байки почув від старожилів міста, прочитав у старих газетах чи книжках.

"Це не збірка казок братів Ґрімм",  запевнив краєзнавець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: