fbpx

Івано-Франківська область може отримати Схему планування територій

Суспільство 14:55, 22.06, 2017

На черговій сесії Івано-Франківської обласної ради депутати розглянуть питання про затвердження Схеми планування території Івано-Франківської області.

Про це йшлося сьогодні на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства 

Заступник начальника управління – начальник відділу планування території та координації проектної діяльності управління містобудування та архітектури департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА Ігор Шевчук розповів, що необхідність розробки містобудівної документації для області було визначено ще у 2000 році, однак проектні роботи розпочалися лише у 2009-му.

Концепція схеми пройшла розгляд і узгодження обласними службами і організаціями. Через брак коштів у 2010 році роботи щодо завершення Схеми призупинилися, та продовжилися у 2012. У кілька етапів проходила розробка Схеми, і в жовтні 2016 року відбулася презентація містобудівної документації.

Схема отримала позитивний висновок від ДП "Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут "НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ" м. Київ. У ньому йшлося, що Схема відповідає законодавству, будівельним нормам, держстандартам і правилам, рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань планування і забудови територій.

З обласного бюджету на виготовлення Схеми планування території Івано-Франківської області освоєно 1,66 мільйони гривень. 

Ця Схема є основою для розробки системи стратегічних, прогнозних і програмних продуктів для здійснення регіональної політики. Після затвердження сесією Схема стане базовим інформаційним ресурсом системи містобудівного кадастру області. Схема буде дійсна до 2036 року. 

"Спеціалізацією області залишається туристично-оздоровча "парафія"", – сказав Шевчук.

Також розвиватиметься транспортна інфраструктура. Так, через область планується прокласти трансєвропейську трасу Європа-Азія до 2036 року. Біля населених пунктів області планується створити об’їзні дороги.

Інститут "Діпромісто" пропонує будівництво нової залізничної колії, яка простягатиметься від Львова через Франківськ та Чернівці до Румунії. Окрім цього, планується будівництво міжнародного автомобільного пункту пропуску "Шибене" на кордоні з Румунією. У кожному районі будуть гелікоптерні майданчики на випадок надзвичайних ситуацій.

Наразі невідомо, з яких саме фондів будуть поступово реалізовуватися плани. Схема, коли її затвердить сесія облради, буде доступна в електронному форматі в мережі.

Заступник голови обласної ради Василь Гладій запропонував ще порадитись з районними радами і провести для них презентацію Схеми.

Представник департаменту архітектури каже, що ще у жовтні ознайомили усі районні ради з цим документом. Вона зазначила, що це затягне процес прийняття схеми ще на півроку, хоча документ уже пройшов державну експертизу і отримав висновок.

Після обговорення комісія облради погодила винесення питання на сесію обласної ради.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: