fbpx

Івано-Франківська область розробляє Стратегію регіонального розвитку до 2020 року

Економіка 11:16, 13.06, 2014

Івано-Франківська є однією з п'яти пілотних областей, де українські і міжнародні експерти проекту ЄС допомагають розробити Стратегію за методологією Євросоюзу.

Стратегія – це основний документ, що регламентує розвиток не лише області, а й цілого регіону, визначає стратегічні та операційні цілі у різних галузях – як економічних, так і соціальних, екологічних і т. п. Цей процес відбувається за підтримки проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». 

Заступник керівника проекту Юрій Третяк розповідає про пріоритети створення Стратегії:

"Ця методологія передбачає широке залучення усіх суб'єктів розвитку регіону – це влада, громадськість, місцеве самоврядування, асоціації, Торгова палата, наука. Це робиться для того, щоб всі були проінформовані, що відбувається, і всі могли зробити свій внесок в цей документ. Цілі у ньому є надзвичайно важливими, адже на них потрібно орієнтуватися, вкладати відповідний інвестиційний ресурс. Не стільки важливий сам документ, як важлива широка участь, щоб усі розуміли, що в області відбувається, куди вона рухається, щоб усі залучені суб'єкти регіонального розвитку рухались у тому векторі, який закладений цим документом".

На спільному засіданні керівного комітету та робочої групи з розробки Стратегії регіонального розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року в рамках проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» представлено соціально-економічний аналіз області, учасники розробили SWOT-аналіз (аналіз сильних і слабких сторін, можливостей і загроз).

Юрій Третяк зазначає, що розробити таку Стратегію здатні лише люди, які проживають у тому чи іншому регіоні, а застосування європейських практик не завжди доречне. Лише європейський підхід і технології з формування стратегії здатні допомогти визначити об'єктивні цілі регіону.

"Проект діє у Франківській, Рівненській, Київській, Полтавській, Сумській областях. Усі інші області, де ще не розроблена стратегія регіонального розвитку до 2020 року, запрошуються на такі заходи і можуть потім відтворити проект в себе. Таким чином ми покриваємо всю Україну", – зазначає Третяк.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: