fbpx

Івано-Франківська облрада вимагає змін до Податкового кодексу

Політика 13:07, 22.06, 2018

Скасувати пільги на плату за землю для Укрзалізниці й гірничодобувних компаній та не допустити зменшення надходжень від плати за землю до місцевих бюджетів вимагають від вищого керівництва країни депутати Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ". Для цього підготували відповідне звернення, яке підтримала більшість обласних обранців.

Починаючи з 2018 року такі монополісти як Укрнафта та Укрзалізниця сплачують в бюджети сіл, селищ та міст не 100% плати за землю, як це було раніше, а тільки 25%. Це призвело до того, що величезна кількість громад не отримала заплановані надходження на цей рік, заявила під час сесії облради депутат від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Ольга Федишина

"В результаті ці 75% недоотримують бюджети сіл, селищ та міст, на території яких є смуги відведення Укрзалізниці і земля в постійному користуванні гірничодобувних підприємств. До прикладу, в Надвірнянському районі селище Битків замість запланованих 230 тисяч гривень плати за землю в місяць отримує лише 57,5 тисяч гривень. Річна втрата становить понад 2 млн грн", – навела приклад депутат. 

Навіть кошти від рентної плати, які починаючи з січня 2018 року надходять до місцевих бюджетів, не дають змогу компенсувати відповідні втрати, зазначила Федишина. Така ситуація склалася в багатьох населених пунктах області. 

Та вихід є, певні депутати. Ідеться передусім про прийняття проекту Закону України "Про внесення зміни до статті 284 Податкового кодексу України щодо недопущення зменшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю на земельні ділянки, які надані для залізниць у межах смуг відведення, надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин". Його на розгляд Верховної Ради уже вніс народний депутат України, один з лідерів "РУХУ НОВИХ СИЛ" Юрій Дерев’янко.

Нагадаємо, 16 березня Юрій Дерев'янко звернувся із запитом до Кабміну, в якому просив не допустити зменшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за земельні ділянки, які надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин.

Поряд з цим Асоціація міст України звернулась до комітету з питань податкової і митної політики з проханням прискорити розгляд законопроекту народного депутата Юрія Дерев’янка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: