fbpx

Івано-Франківськгаз оскаржить рішення НКРЕКП про штраф у 850 000 грн

Суспільство 12:20, 27.03, 2019

У ПАТ "Івано-Франківськгаз" вважають, що рішення НКРЕКП про накладення штрафу суперечить ухвалам cуду, та будуть його оскаржувати.

Як писав КУРС, вчора НКРЕКП прийняв рішення оштрафувати на 850 000 грн Івано-Франківськгаз за донарахування у платіжках. Також газовики до 12 квітня мали здійснити перерахунок всім клієнтам.

У прес-службі компанії сьогодні повідомили, що ПАТ “Івано-Франківськгаз” не погоджується з рішенням держрегурятора НКРЕКП про накладення штрафу на компанію у зв’язку приведенням газу до стандартних умов.

“Компанія вважає його політично мотивованим та дискримінаційним щодо інших споживачів та оскаржуватиме його в суді. До того ж прийняте рішення суперечить численним нормам законодавства України  та ухвалам судів двох інстанції.

Рішення НКРЕКП від 26.03.2019 р. не відповідає  головному його принципу діяльності – недопущення дискримінації. Неприведення до стандартних умов обсягів газу ставить у нерівні умови споживачів, в яких встановлені будинкові лічильники чи лічильники з термокорекцією, із споживачами зі звичайними приладами обліку”, – йдеться у повідомленні.

“В Івано-Франківській області понад 55 тисяч споживачів використовують лічильники з автоматичною температурною компенсацією, ще понад 7,5 тисячам прикарпатцям газ обліковує будинковий прилад. Такі лічильники автоматично приводять газ до стандартних умов. Виходячи з логіки НКРЕКП, такі споживачі мають сплачувати більше за інших і до них не повинен застосовуватися понижуючий коефіцієнт”, – говорить фінансовий директор  ПАТ “Івано-Франківськгаз” Дмитро Горбатюк.

Окрім того,  27 грудня 2018 року окружний адміністративний суд України м. Київ виніс ухвалу про зупинення дії постанови НКРЕКП № 1496 щодо заборони ПАТ “Івано-Франківськгаз” приводити об’єми використаного природного газу побутовим споживачам до стандартних умов.

Регулятор намагався оскаржити рішення суду першої інстанції. Однак 20 березня цього року Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу НКРЕКП. З огляду на це, рішення держрегулятора про накладання штрафу йде урозріз із судовою ухвалою.

Єдиний аргумент НКРЕКП, начебто у тарифах на розподіл природного газу вже врахована різниця в обсягах через неприведення газу до стандартних умов. Однак зібрані дані Асоціацією газового ринку України і розрахунки виробничо-технологічних втрат, надані компанією, свідчать про зворотне. За 2018 рік через занижену вартість на ВТВ збиток ПАТ “Івано-Франківськгаз” складає 154,2 млн грн.

В ПАТ “Івано-Франківськгаз” пропонують змінити чинне законодавство замість робити заручниками споживачів та влаштовувати піар-акції. Наприклад, змінити в Законі стандартні умови і перейти від “газпромівських” 20 градусів за Цельсієм до європейських 0 градусів за Цельсієм. Тоді різниця температур влітку і взимку буде приблизно однаковою, а коефіцієнти взимку нижчими. Ба більше, літні коефіцієнти компенсуватимуть зимові. Це зрозуміла загальноєвропейська практика.

Інший варіант – перейти на енергоодиниці, як це планувалося ще в 2015 році, але цього так і не відбулося. Це зняло би з порядку денного всі розмови про коефіцієнти та якість газу, і люди б платили тільки  за ту енергію, яку спожили, а не за куби. Наразі рішення НКРЕКП про накладання штрафу ПАТ “Івано-Франківськгаз” оскаржуватиме в судовому порядку, відповідно до чинного законодавства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: