fbpx

"Івано-Франківськгаз" скаржиться на збитки у 80 млн грн через "невиправдано занижені тарифи"

Економіка 11:41, 04.09, 2018

За перше півріччя ПАТ "Івано-Франківськгаз" від діяльності з розподілу природного газу отримало збиток у розмірі 80 млн грн, і до кінця року, при незмінному тарифі компанії, ця сума зросте до 159 млн грн. Минулий рік газорозподільне підприємство також завершило зі збитком – у 28 млн грн.

Головною причиною фінансових втрат є невиправдано занижена тарифна виручка компанії з надання послуг з розподілу природного газу, яка не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг, повідомляє прес-служба компанії. 

"Наприклад, розрахунком чинного тарифу передбачено, що «Івано-Франківськгаз» закупатиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 5866,5 грн/тис. куб. м. Але середня ціна природного газу в цьому році становила 10 726,9 грн/тис. куб. Це на 82,8% більше від закладеної при розрахунку тарифу. Недостатність коштів по цій складовій тарифу пояснюється значним ростом ціни закупівлі газу на ці потреби", – розповідає фінансовий директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Андрій Левицький.

Продовжують зростати, з незалежних від компанії причин, й інші статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Інфляційні процеси, які відбулися у 2017-2018 роках, а це понад 130%, значною мірою вплинули на фактичні витрати у частині матеріальних витрат та інших послуг.

Наприклад, вартість дизельного пального, необхідного в першу чергу для роботи аварійно-диспетчерської служби ПАТ "Івано-Франківськгаз", у порівнянні з 2017 р. зросла на 23,2%, а у порівнянні з 2016 р. – на 58,4%, у той час коли ця складова у затвердженому тарифі не переглядалася з липня 2015 року. Таким чином, робота ПАТ "Івано-Франківськгаз" залишається збитковою. Тільки за останні півтора року компанія отримала понад 108 млн грн збитку.    

14 червня 2018 НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Впродовж минулого року, а також і в поточному році, ПАТ "Івано-Франківськгаз" двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу, з направленням пакета документів на адресу НКРЕКП. Газорозподільна компанія закликає НКРЕКП затвердити беззбитковий, економічно обґрунтований тариф і компенсувати понесені компанією збитки попередніх періодів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: