fbpx

"Івано-Франківськгаз" створює електронну систему мереж

Суспільство 16:21, 11.07, 2016

ПАТ "Івано-Франківськгаз" створює електронну геоінформаці́йну систему, до якої включать всі складові газотранспортної системи Прикарпаття. Нова система дозволить одночасно керувати виробничими процесами та даними обліку, оперативно контролювати стан системи газопостачання та споруд на них.

ПАТ "Івано-Франківськгаз" експлуатує понад 15 тис. км газових мереж, понад 1 тис. шт. газорегуляторних та 2 тис. шафових газорегуляторних пунктів. Тепер усі ці дані будуть відображені в електронному вигляді за допомогою геоінформаційної системи, інформує прес-служба підприємства.

"Геоінформаційна система є не просто електронною картою, а діючою моделлю, що відображає стан газотранспортної системи будь-якої території в реальному часі", – пояснює технічний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Ігор Височанський.

Програмою передбачено зберігання в електронному режимі широкого спектру параметрів об'єкта або газопроводу: від загальних географічних даних – довготи та широти, проектного тиску, протяжності та можливості під'їзду спецтехніки, до терміну введення в експлуатацію та архівних відомостей, зокрема проектної, виконавчо-технічної документації, архівного номера.

Більше того, геоінформаційна система дозволяє не лише вести облік і зберігати інформацію в базі даних, а й дає можливість поповнення й редагування її в реальному часі. Це дозволить швидко розраховувати довжину прокладки  газової мережі до будинку, а у випадку пошкодження газопроводу оперативно  з’ясувати його технічні характеристики та ліквідовувати у мінімально короткий термін аварійну ситуацію.

Таким чином, створення геоінформаційної системи дозволяє підвищити якість обслуговування споживачів, покращити організацію ремонтів та профілактичної роботи, вести аналіз проведених та запланованих робіт.

Наразі така інформаційна система використовується європейськими газовими господарствами, що дозволяє їм суттєво спростити експлуатацію газотранспортної системи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: