fbpx

Івано-Франківський облавтодор хоче добувати гравій на березі Дністра у ландшафтному парку

Суспільство 12:57, 14.09, 2016

В облавтодорі кажуть, що з кар'єру братимуть гравій для утримання доріг в осінньо-зимовий період.

Сьогодні проект рішення про погодження надання ДП “Івано-Франківський облавтодор” Петрівського родовища (гравійного кар’єру) розглядали на екологічній комісії обласної ради. 

Як з’ясувалося, підприємство мало ліцензію на розробку кар’єру з 2007 року, але в 2011-му її анулювали. За словами заступника управління екології ОДА Андрія Пліхтяка, ця ділянка знаходиться в межах Дністровського регіонального ландшафтного парку, на березі річки.

Представник облавтодору заперечив: ліцензію анулювали, бо підприємство не розробляло кар’єр через відсутність коштів. Цього року гроші є, оскільки в Україні рік доріг. Для утримання доріг Прикарпаття в осінньо-зимовий період потрібен гравій, саме у Петрівському кар’єрі облавтодор планував його добувати. Облавтодор має рішення сільської ради села Петрів Тлумацького району, яка погодила відведення землі для кар’єру. Зверталися з цього приводу до обласної ради і в Держгеонадра.

Представник управління екології зазначив, що кар’єр справді у межах ландшафтного парку, але не в заповідній його зоні. За його словами, підприємство буде проводити свою діяльність згідно з проектом діяльності “Дністровського ландш парку”, але на сьогодні цього проекту і положення про діяльність парку ще не розроблено.

“Природоохоронна зона з 2001 року на Дністрі там, де був цей кар’єр”, – наполягав Андрій Пліхтяк.

“Петрівське родовище з 1970-х років розробляється. Призупинилося в 90-х, знаходиться на березі Дністра за 600-700 м від води, там ландшафт порушений. Звідти 70 тис. тонн продукції взяли на укріплення берегів і мостів за останні роки. Я працюю 45 років, забезпечую область щебеневою продукцією, і 40 років – з цього кар’єру”,  апелював керівник спецкар’єру “Петрівський” Анатолій Кобаса. 

Депутати поцікавилися у Пліхтяка, що потрібно зробити, аби цей кар’єр привести у відповідність до законодавства.

“Спочатку привести у відповідність до законодавства Дністровський регіональний ландшафтний парк. Досі не встановлені межі парку. В 2010 розпочали цю роботу і так і не завершили”,  повідомив Пліхтяк.

Комісія обласної ради вирішила наразі не погоджувати розробку кар’єру і рекомендувала доопрацювати питання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: