fbpx

Іванофранківці, які економили газ, у 2015 році платитимуть менше

Економіка 14:30, 25.12, 2014

У січні 2015 року франківські газовики здійснять перерахунок вартості природного газу за минулий рік для споживачів, які мають встановлений лічильник. Його проведуть на підставі обсягу спожитого газу в 2014 році. Це дозволить менше сплачувати за блакитне паливо тим споживачам, які впродовж року ощадливо його використовували. Натомість для споживачів, які впродовж року споживали багато газу, і ціна буде більша.

Така система оплати за газ в Україні була запроваджена з 1 січня 2007 року Постановою Кабінету Міністрів. Методика перерахунку визначається державою.

"Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики, встановлено 4 категорії споживання природного газу. Відповідно до них споживачі розраховуються за використаний газ згідно з показниками лічильника, а у випадку його відсутності – за нормами споживання, – пояснює Віталій Шульга, перший заступник голови правління ПАТ "Івано-Франківськгаз". – У кожної категорії своя ціна за одиницю об'єму. Така диференціація цін спонукає споживачів до ощадливого використання блакитного палива, зокрема до утеплення приміщень та користуванням енергоефективним газовим обладнанням".

Залежно від отриманого обсягу визначається цінова категорія, за якою буде зроблено перерахунок. Перехід з однієї категорії в іншу має двосторонній рух – одні споживачі переходять у вищу категорію, інші – в нижчу. У разі переведення до нижчої цінової категорії різниця у вартості газу залишилася на особистому рахунку споживача. Вона буде врахована при здійсненні наступних нарахувань. Якщо ж перехід відбувся до вищої цінової категорії, то споживачу необхідно сплатити різницю вартості газу протягом трьох місяців з часу отримання квитанції. Процедура перерахунку здійснюється до 1 лютого.

Щоб провести перерахунок, ПАТ "Івано-Франківськгаз" необхідно визначити фактичний обсяг споживання природного газу за рік, а саме з 1 січня по 31 грудня включно. Тому дуже важливо, щоб споживачі щомісяця вчасно подавали показники лічильника газу та допускати контролерів газового господарства до приміщень, де встановлені засоби обліку газу для зняття показників.

Відповідно до постанови НКРЕ від 03.04.2014 року № 420 для споживачів, які мають встановлені лічильники газу, застосовуються такі ціни: у випадку використання газу для приготування їжі та підігріву води у багатоквартирних будинках 1,182 грн/ 1м3. У випадку використання газу для опалення за умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2 500 м3 газу його ціна буде становити 1,089 грн/1м3. Якщо ж споживання газу було більшим, але не перевищило 6 000 м3, то ціна за 1 м3 буде становити 1,788 грн. За умови річного споживання газу, яке перевищує 6 000 м3, то ціна блакитного палива буде становити 3,645 грн/1 м3.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: