fbpx

Іванофранківці запропонували зміни до Статуту територіальної громади міста

Політика 19:59, 04.03, 2015

Близько півсотні іванофранківців взяли участь у громадських обговореннях проектів змін до положення "Про місцеві ініціативи в Івано-Франківську" та положення змін до Статуту територіальної громади міста.

Секретар Івано-Франківської міськради Микола Вітенко заявив, що за підсумками громадського обговорення усі висунуті пропозиції змін будуть долучені до проекту рішення.

Вітенко запевнив, що у питанні прийняття нового Статуту територіальної громади міста є беззаперечне розуміння з боку депутатського корпусу міськради.

"Ми хочемо, щоб люди більше долучалися до вирішення міських проблем", – сказав Вітенко.

Начальник експертно-аналітичного відділу міськради Станіслав Козлов пояснив, що основною ідеєю змін до Статуту територіальної громади міста є спрощення процедури висунення громадських ініціатив та прийняття чіткого порядку здійснення та проведення громадських слухань в Івано-Франківську.

"Громадські слухання – це легкий спосіб тиску на владу, а місцева ініціатива – це механізм, який дозволяє громадянам запропонувати владі вирішення якоїсь проблеми чи ідеї щодо розвитку міста",  роз’яснив керівник регіонального відділення Інституту політичної освіти Тарас Случик.

Розробники проекту змін намагалися максимально спростити процедуру подання громадських ініціатив та прописати чіткі механізми та терміни їх реалізації.

"Ми чітко обґрунтували, чому громадська ініціатива може бути повернена",  говорить Тарас Случик.

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба відзначив, що наразі у порівнянні з іншими містами Івано-Франківськ має найгірший статут. 

"Тут звели найбільші мури між громадою та владою,  говорить Лациба. – Жодного разу громада Івано-Франківська не змогла зібрати необхідну кількість підписів (близько 15 тисяч підписів,  ред), щоб реалізувати свою ініціативу".

За словами експерта, Івано-Франківськ не перше місто, де приймають зміни до "положення про громадські слухання та громадські ініціативи", проте може стати одним з кращих в Україні.

"Хороший текст, підтримуйте його і ухвалюйте,  говорить Лациба.  Я б хотів, щоб міська рада до 7 травня (День міста в Івано-Франківську,  ред.) зробила подарунок громадянам і прийняла зміни до Статуту територіальної громади міста".

Координатор руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області Віталій Світлик запропонував внести зміни у статтях про мінімальну кількість членів ініціативних груп, які можуть виносити проекти рішень на розгляд сесії Івано-Франківської міськради, та кількість підписів, які повинна зібрати ініціативна група для винесення місцевої ініціативи. 

"Пропоную зменшити кількість осіб, які мають входити до ініціативної групи, з 15 до 5, оскільки важко буде одночасно зібрати 15 осіб,  говорить Світлик,  також варто зменшити кількість необхідних підписів для висунення місцевої ініціативи з 300 до 150-200".

Це, за словами Віталія Світлика, дозволить мешканцям окремих вулиць, мікрорайонів пропонувати проекти рішення нагальних проблем у своїх мікрорайонах.

Громадський активіст, журналіст Ігор Ткач запропонував змінити статтю 5 положення "Про місцеві ініціативи":

"Право внесення місцевої ініціативи повинні мати не тільки особи, які зареєстровані в межах територіальної громади міста Івано-Франківськ, але й ті, хто орендує власність на території міста".

Секретар міськради Микола Вітенко погодився із запропонованими змінами та пообіцяв включити їх у проект положення "Про місцеві ініціативи в місті Івано-Франківськ".

Загалом пропозиції змін до Статуту прийматимуться до 12 березня.

З текстом нового Статуту територіальної громади Івано-Франківська можна ознайомитися за посиланням >>>

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: