fbpx

Калуський "Карпатнафтохім" у росіян купить український бізнесмен-нардеп, – ЗМІ

Економіка 19:48, 03.02, 2017

Бізнесмен і нардеп Костянтин Жеваго збирається купити в російського "Лукойлу" найбільше нафтохімічне підприємство в Україні "Карпатнафтохім", яке розташоване у Калуші.

У п'ятницю стало відомо, що Антимонопольний комітет дав дозвіл громадянину України опосередковано (через кіпрську Xedrian Holding) купити більш ніж 50% компанії Lukoil Chеmical (Нідерланди). Ця компанія володіє "Карпатнафтохімом", пише Лівий берег.

Директором Xedrian Holding, як пишуть Українські Новини з посиланням на реєстр юридичних осіб Кіпру, вказано Hakamol Services (Кіпр).

Директори Hakamol Services Limited (Марія Лозарі Іраклесус, Міхаліс Карампеліас, Караламбас Караламбоус і Євгенія Кіпріану) володіють також компанією Fevamotinico micro, підконтрольною Жеваго. Власне Fevamotinico належить 51% акцій основного активу Жеваго – компанії Ferrexpo.

"Карпатнафтохім" створено 2004 року на базі потужностей підприємства "Оріана". 76,04% акцій "Карпатнафтохіму" контролює "Лукойл", решту – Фонд держмайна. Підприємство спеціалізується на виробництві хлору, каустичної соди, вінілхлориду, етилену, поліетилену і пропилену.

З 2012 року "Карпатнафтохім" простоює через неповернення державою ПДВ і проблеми зі збутом.

21 грудня 2016 року Верховна Рада скасувала акциз на імпорт зрідженого газу і деяких видів дизпалива для виробництва етилену. Після цього Міністерство енергетики та вугільної промисловості заявило, що розраховує на відновлення роботи "Карпатнафтохіму".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: