fbpx

Калуський лікар врятував чоловіка, в якого в басейні зупинилося серце

Суспільство 21:13, 20.11, 2018

Випадок, який мало не обернувся трагедією, трапився ввечері 17 листопада у калуському спортивно-оздоровчому комплексі "Акваторія".

Саме тоді тут чергував лікар Василь Кулик. Його основне місце роботи – лікар-анестезіолог пологового відділення Калуської ЦРЛ. За сумісництвом працює і в спортивно-оздоровчому комплексі, адже тут заради безпеки відвідувачів на посту біля басейну постійно чергують лікар і рятувальник. У суботу саме була зміна Василя Кулика, пишуть "Вікна".

"До мене звернувся 62-річний чоловік – відвідувач басейну. Він був блідий, почувався недобре, тож попросив склянку води. Я йому її дав і саме готував апарат для вимірювання тиску, як чоловікові раптово погіршало: він втратив свідомість, почав сповзати зі стільця, посинів, зіниці розширилися. У людини зупинилося серце. Я негайно приступив до непрямого масажу серця, застосував спеціальний набір для штучної вентиляції легень – "Акваторія" оснащена всім необхідним. Реанімаційні заходи тривали 3-5 хвилин. Вони були успішними, і відвідувач прийшов до тями. Сам він нічого не пам’ятав: лише як пив воду, а потім вже побачив людей, які заходилися навколо нього",  розповів Василь Кулик. 

Як з’ясувалося, чоловік має хронічне захворювання серцево-судинної системи. Заняття в басейні, як зазначив Василь Кулик, йому не протипоказані. Однак того дня у нього підвищився тиск, тож перед відвідуванням басейну чоловік випив ліки для зниження тиску. А в "Акваторії" після того, як поплавав у басейні, пішов ще й до сауни. Цього в такому стані і з таким діагнозом категорично не можна було робити. Під дією високої температури периферійні судини розширяються, і на тлі дії ліків тиск може впасти до критичного рівня. Як зазначив Василь Кулик, це і відбулося: через різке зниження тиску в людини зупинилося серце.

Одразу після реанімації відвідувача на місце викликали швидку допомогу. До її приїзду стан чоловіка вже був стабільним. Медики швидкої зняли електрокардіограму і госпіталізували його в кардіологічне відділення Калуської ЦРЛ.

Василь Кулик уже провідував чоловіка, якому врятував життя, в стаціонарі. За його словами, зараз він почувається добре. І пообіцяв лікарю надалі уважніше ставитися до свого здоров’я і самопочуття та уникати ситуацій, які потенційно можуть стати загрозливими для життя.  

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: