fbpx

Як калуські судді уникають відповідальності за корупційні адмінпорушення та купують автомобілі за копійки

Суспільство 07:09, 28.02, 2018

Днями Болехівський міський суд розглянув справу про притягнення до адміністративної відповідальності судді Калуського міськрайонного суду, який не повідомив НАЗК про зміну майнового стану.

Протокол про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, надійшов у суд від Департаменту захисту економіки обласного ГУ Нацполіції. Як йдеться в протоколі, суддя 8 грудня 2017 року отримав дохід від продажу автомобіля "Рeugeot Еxpert" 1997 р. в. у розмірі 103 272,96 грн і не повідомив НАЗК про суттєві зміни в майновому стані.

Як з’ясував КУРС, йдеться про суддю Калуського міськрайонного суду Володимира Онушканича.

Суддя не визнав вини у вчиненні інкримінованого йому адміністративного правопорушення. Розповів, що у 2013 році від видав довіреність на ім’я двох осіб, яких уповноважив розпоряджатися транспортним засобом. Відтоді фактично перестав володіти автомобілем. А зв'язок з покупцями втратив "у зв’язку зі зміною номера мобільного телефону та початком АТО". Про те, що довірені особи продали автомобіль, суддя начебто дізнався 2 січня цього року, коли до нього в робочий кабінет прийшли працівники поліції з уже складеним протоколом про адміністративне правопорушення. 4 січня суддя отримав офіційне підтвердження про відчуження транспортного засобу з сервісного центру МВС України в м. Калуші.

У судовому засіданні також з’ясувалося, що договір купівлі-продажу цього автомобіля був укладений у Волновасі Донецької області 8 грудня 2017 року. У цей час Онушканич був на робочому місці, що підтвердив довідкою, виданою головою Калуського міськрайонного суду. Оскільки не знав про відчуження автомобіля, пояснив суддя, не міг подати вчасно декларацію про зміни в майновому стані.

Суддя Болехівського міського суду Михайло Поляниця закрив провадження щодо колеги "у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення".

Окрім "Рeugeot Еxpert", в е-декларації судді  Володимира Онушканича ще два автомобілі. Зокрема, він користується автомобілем  "Volkswagen Passat" 2005 р. в., який належить Ігорю Шумезі – голові крайової організації НРУ. Дружині Онушканича належить "Volkswagen Caddy" 2010 р. в., придбаний у 2016 році за 10 000 гривень (!). До речі, на сайтах з продажу автомобілів ціна таких авто стартує від 9000 доларів.

Втім, Онушканич – не єдиний суддя Калуського міськрайонного суду, який задекларував автомобілі, вказана вартість яких у декларації значно нижча за ринкову.

Заступник голови Калуського міськрайонного суду Олег Мигович 5 січня цього року повідомив НАЗК, що купив автомобіль Audi A6 2008 р. в. за 47 817 гривень. Ціна таких автомобілів на ринку від 11 000 доларів.

Суддя цього ж суду Роман Якимів купив у жовтні минулого року "Subaru Forester" 2005 р. в. за 30 000 гривень. Ринкова ціна такого авто – від 7500 доларів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: