fbpx

Керівник "Госпітальєрів" на інвалідному візку піднялася на Піп Іван

Суспільство 09:12, 09.07, 2017

Яна Зінкевич, очільниця медичного загону добровольців в зоні війни "Госпітальєри", отримала сходження в подарунок від друзів на день народження.

Про враження від мандрівки Яна Зінкевич розповіла на своїй сторінці у Фейсбук. 

На своє 22-річчя я підкорила наймістичнішу вершину Карпат – Чорну Гору, або Піп Іван. Історики сперечаються за автентичність назви, а всі гуцули з великою повагою ставляться до людей, які змогли подолати надзвичайно складний маршрут.

Я, мабуть, перша людина на інвалідному візку, яка змогла піднятися до обсерваторії і відчути велич Чорногори. Гори сили, де за древніми переказами народний улюбленець Олекса Довбуш поборов темну силу. Колись легендарний опришок побачив на камені чорта. Знав він, що Господь подарує велику силу тому, хто вб’є Темного Князя. На вершині гори Довбуш поцілив та вбив "діття". Чорна кров розлилася по всій горі, а Олекса забрав його пояс і став "заговореним від куль".

Доторкнутися до легенди і стати на 2028 метрів сильнішими і приїхали Госпітальєри у верховіття Карпат. Найбільшим подарунком були декілька хлопців у військовому камуфляжі, з синьо-жовтим прапором, які підійшли потиснути мені руку і, не встидаючись власних сліз, згадували, як перетнулися зі мною на фронті. Їх нехитрі подарунки і щирі слова вдячності за врятовані життя – напевно, і є найвища нагорода, найкращий дар за 4 роки війни з Росією. Війни зі Злом. Війни за дві з половиною тисячі врятованих українців, за дві з половиню тисячі людських світів – саме стільки врятували Госпітальєри українських воїнів", – розповіла керівник медичного загону в АТО.

Сходження  подарунок від друзів-"Госпітальєрів", приймала учасників АТО садиба "Олегова Хата" в Дземброні.

Студентка біофаку з Рівного Яна Зінкевич у 18 років пішла в АТО, у 19 створила медичну службу "Госпітальєри". Вона особисто винесла з поля бою двісті поранених бійців. Вціліла під обстрілами, але ледь не загинула у ДТП: машина "Госпітальєрів" злетіла з траси. Яна отримала численні тяжкі травми, її лікували в Ізраїлі. Яна Зінкевич залишилася прикутою до інвалідного візка. Зараз Яна виховує маленьку донечку. 

Нагадаємо, раніше на найвищу вершину Карпат гору Говерла на інвалідному візку піднявся львів'янин. Інклюзивний проект "On 3 wheels" планує підкорити всі вершини Карпат і закликає всіх охочих приєднатися до них.

Читайте: Приклад для світу: юнаку із ДЦП допомогли здійснити мрію – на візку підкорити Говерлу

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: