fbpx

"Кіборгів" у Дземброні приймали усім селом

Суспільство 13:46, 20.11, 2014

На Верховинщині у селі Дземброня відпочивають четверо бійців легендарної 93-ї бригади, яка вже три місяці обороняє Донецький аеропорт. Тиждень відновлення в Карпатах для них організували волонтери проекту "Творча Криївка". Військовики ходять в походи, малюють, знайомляться з гуцульськими ремеслами, віддають належне місцевій кухні. "Кіборгів" приймають у Дземброні всім селом.

"Криївка" "кіборгів" – у господі Василя та Оксани Волинюків. Власники туристичної садиби "Ксеня" в Дземброні безкоштовно приймають учасників АТО, з якими працює проект "Творча Криївка". Тут військовики, які проходять реабілітацію, мешкають і мають заняття з арт-терапії. На сніданок, обід і вечерю бійців запрошують до себе селяни.

"Нам щоразу святково накривають на стіл. Кожна родина, до якої приходимо в гості, пропонує спробувати якусь особливу місцеву страву, – розповідає харків'янин, командир саперного взводу 93-ї бригади Петро Витушенко. – Показують щось особливе в своєму господарстві – ткацький станок, вовняні ковдри – ліжники, рушники. В Дземброні гостинні люди і дуже тепла атмосфера, в якій живемо. Так, ніби всі ми одна велика родина".

Петро каже, що до цього часу ні він, ні інші хлопці з команди його побратимів не бували в Карпатах. Гори захопили їх так, що навіть, оговтуючись після поранень, вони готові підкорювати вершини.

"Піднятися вище неба", – розповідає Петро про вчорашнє сходження на Піп Іван. Під ногами – море з білих хмар, а в душі – море емоцій. Все це вилито на холсти – в поході "кіборги" писали картини. Це і пленер, і терапія водночас, зауважує Віталіна Маслова, засновник і керівник проекту "Творча Криївка".

Художник, викладач образотворчого мистецтва, організатор творчої реабілітації для майданівців, Віталіна Маслова ініціювала проект з психологічної, соціальної та біографічної реабілітації воїнів АТО у Дземброні. Щоби "видихнути" руйнівний досвід і душевні травми війни та зробити "вдих" – увібрати в себе красу світу, відновитися духовно й фізично.

"Завдяки творчості, перебуванню на природі, спілкуванню з іншими бійцями та дружнім колективом небайдужих людей хлопці зможуть відчути підтримку та надію на краще, знайти нові можливості самореалізації",  каже Віталіна.

Від початку жовтня, відколи розпочався проект, Дземброня приймає третій заїзд бійців АТО – донецьких "кіборгів". Під час двох попередніх у "Творчій Криївці" відпочивали бійці батальйону "Айдар" та Першого батальйону Нацгвардії: двоє після поранень та контузій, троє – на ротацї.

"Приїздила мама загиблого воїна з "Айдар"  мала можливість поспілкуватися з товаришами свого сина,  розповідає Віталіна.  Ми запрошуємо на безкоштовний відпочинок і тих, хто зараз на ротації, і тих, хто очікує на протезування чи виписаний із госпіталю після поранення та контузій".

Зараз набирається четверта група, планується п’ятий і шостий заїзди. Щоправда, якщо знайдеться фінансова підтримка. Проект працює на волонтерських засадах – Оксана Зайцева та Євгенія Павлюк, які допомагають Віталіні Масловій в організаційних питаннях, шукають кошти на проїзд воїнів та матеріали для занять. Допомогти у продовженні "Творчої Криївки" може кожен. Досить купити картину учасника проекту. Або долучитися до товариства – за внесок у тисячу гривень можна приєднатися до команди, прожити цікавий і насичений тиждень із героями війни, пройти разом із ними майстер-класи з живопису.

Фото зі сторінки "Творчої Криївки" у Фейсбуці 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: